0202070053-e1589131468906-aspect-ratio-x

ניסיון השבה לטבע במצוקי רמת הנדיב של הצמח כרוב כרתי המצוי בסכנת הכחדה בישראל

ד”ר רחלי שוורץ צחור

מין הבר כרוב כרתי (Brassica cretica) נחשב לנדיר ביותר בישראל. אוכלוסייתו בארץ נחשבת לדרומית ביותר בתחום תפוצתו העולמי ומצומצמת לאתר בודד בכרמל. זהו מין הנחשב קרוב מאוד למין המוצא ממנו בוית הכרוב התרבותי אותו מגדלים בחקלאות בכל העולם. בשל תכונות אלה נכלל הכרוב הכרתי בספר האדום לצמחים בסכנת הכחדה בישראל (שמידע ופולק, 2007 ) ומספרו האדום הוא 4.2 (בסולם עד 10).

2185-l-aspect-ratio-x
צילום: יהודה מרטה. מתוך אתר צמח השדה.

כרוב כרתי הוא צמח רב שנתי בעל בסיס מעוצה ממשפחת המצליבים. גובהו 60 – 100 ס”מ. הוא גדל באגן המזרחי של הים התיכון: בדרום טורקיה, באיים האגאיים, בכרתים, במערב סוריה (אתר בודד) ובחצי האי קרים בים שחור. הוא נעדר מלבנון אך נמצא בקפריסין (שמידע ופולק, 2007). בארץ הוא גדל באתר במצוק דרומי של נחל מערות במפנה צפוני תלול ברום 50 מ’ מעל פני הים. למרות שאוכלוסיית הכרוב הכרתי בישראל מוגנת בשמורת טבע וגדלה בבית גידול לא מאוים, קיים סיכון לקיום המין בישראל מעצם העובדה שתפוצתו מצומצמת לאתר אחד נקודתי. לכן הוחלט על ניסיון אכלוס שלו במקומות נוספים בכרמל הדרום-מערבי ובכלל זה גם במצוקיי רמת הנדיב.

פעולות שימור שנעשו בעבר
בעבר נעשו כמה ניסיונות השבה של הכרוב הכרתי למטרת אכלוס בבית גידול דומה באתרים נוספים וכן בחלקה בשמורת נחל מערות. הריבוי עבור ניסיונות אלה נעשה במשתלת רמת הנדיב בשנים 2004-2008 בהצלחה רבה ללא טיפול הנבטה מיוחד. בביקורים בנקודות האכלוס בשלב מאוחר יותר לא נמצאו שתילים חיים. היות שלא נערך ניטור סדיר לאחר השתילה לא ניתן להגדיר את הסיבות לכישלון.

חידוש פרויקט השבת הכרוב הכרתי לטבע בשנת 2012
בשנת 2012 הוחלט לחדש את המאמץ ליצור אוכלוסיות חדשות של הכרוב הכרתי בדרום-מערב הכרמל ע”י שיתוף פעולה בין רשות הטבע והגנים לבין גני רמת הנדיב. לשם כך התקיימו ישיבות ונכתב פרוטוקול להשבת הכרוב הכרתי (וואלצ’ק, 2012). הוחלט לפעול לפי הפרוטוקול כאשר המטרה היא לבצע תהליך אכלוס והשבה מלווה בניטור.

בסתיו 2012 הועברו לרמת הנדיב 600 זרעים של כרוב כרתי שמקורם באוכלוסיית נחל מערות בכרמל. מתוכם נזרעו במצוקי רמת הנדיב 100 זרעים בזריעה ישירה. מתוכם נבטו 32 זרעים. בנוסף, נזרעו במשתלת רמת הנדיב 500 זרעים נוספים, מרביתם נבטו ושיעור הנביטה עמד על 88.6%. מתוך השתילים שהתפתחו במשתלה נלקחו 212 שתילים ונשתלו בשני אתרים על מצוקיי רמת הנדיב.

בשנים 2013-14 נערך מחקר שיטתי אחר התפתחות ושרידות הצמחים. המחקר המרתק סוכם בשני דוחות מפורטים המצורפים כאן במלואם.

אולי יעניין אותך גם...

קיימות

גינון מושך פרפרים

המונח טביעת כף הרגל האקולוגית קורם עור וגידים בחלק המערבי של מרכז המבקרים. תא גינון גדול בצורה של כף רגל מונח במרכז המתחם, העקב פונה לצפון, הבוהן וארבע אצבעות, כיחידה אחת – לדרום.

למידע נוסף >>

לגלות את המקום

גן הוורדים

אם תצעדו בשביל הפונה לחלקו הצפון מזרחי של הגן, הצופה לכיוון זכרון יעקב, יקדם את פניכם גן וורדים פורח שופע ניחוחות וצבעים.
גן זה מעוצב בסגנון צרפתי: זנים שונים של וורדים, שתולים בצורה סימטרית,

למידע נוסף >>

איפה אוכלים

לאכול כאן

להשלמת חוויית הביקור ברמת הנדיב אתם מוזמנים ליהנות במטעים, בית קפה-מסעדה המציע שילוב מיוחד של תפריט חלבי כשר, מתחם פיקניק מוצל, או קיוסק.

למידע נוסף >>