הגיאולוגיה של רמת הנדיב
רמת הנדיב שוכנת בקצהו הדרומי של הכרמל, דרומית לזכרון יעקב, בגובה 120 מטר לערך מעל פני הים. קצהו של הכרמל הדרומי, הבנוי בעיקר מסלע קשה רב- שכבתי, מתנשא מעל שפלת החוף, ומנוגד לטופוגרפיה הרכה של סביבתו.
רמת הנדיב שוכנת בקצהו הדרומי של הכרמל, דרומית לזכרון יעקב, בגובה 120 מטר לערך מעל פני הים. קצהו של הכרמל הדרומי, הבנוי בעיקר מסלע קשה רב- שכבתי, מתנשא מעל שפלת החוף, ומנוגד לטופוגרפיה הרכה של סביבתו.
הסלעים בהר הכרמל הם בעיקר דולומיט, גיר, קירטון וחוואר מחבורת יהודה,
(גיל אלביין-טורון). שינויים ליתולוגיים-לטרליים (שינויים באופי הסלע לרוחב שכבת סלע מאותו גיל, המעידים על שינויים בסביבת ההיווצרות של הסלע) ואזורים געשיים אופייניים לחלק זה של הכרמל.
ברמת הנדיב מופו שלוש תצורות:
א. “תצורת זכרון”: דולומיט וריף מחסום דולומיטי.
ב. “תצורת שפייה וולקנית”: וולקני, חרסית וחוואר.
ג. “תצורת שונה”: דולומיט, גיר.
מזרחית ודרומית לרמת הנדיב, סלעי חבורת יהודה משוכבים באי-התאמה לעומת סלעי קירטון וחוואר מחבורת הר הצופים וחבורת עבדת מגיל סנון – איאוקן. מערבית לרמת הנדיב, סלעי חבורת יהודה, דולומיט וגיר, משוכבים באי-התאמה לעומת סלעים חוליים קלציטיים מחבורת כורכר, גיל פליסטוקן.
רכס הכרמל הדרומי הוא קימוט בכיוון צפון-דרום, שבו רק הצד המזרחי חשוף. שתי מערכות העתקים עיקריות מוכרות באזור זה:
רמת הנדיב נמצאת בקרבת מעיינות תמסח, פתח היציאה הקארסטי הראשי של אקוויפר חבורת יהודה באזור. מעיין עונתי אחד, עין צור, נמצא ברמת הנדיב, והוא תולדה של ליתולוגיה ומבנה מקומיים הנפרדים מאקוויפר חבורת יהודה. שכבת טוף וחוואר עוצרת את הניקוז האנכי המהיר של גשם ומי השקיה מגני רמת הנדיב. במפנה מתפתח נגר עילי וזרימה תת קרקעית ממנה ניזון מעיין עין צור. הטופוגרפיה והמורפולוגיה הנוכחיות של רמת הנדיב הן תולדה של התרוממות מגיל הניאוגן והפליסטוקן, ותהליכי סחיפה שונים. המצוק המערבי והמישור המוגבה של רמת הנדיב הם תוצאה של גידוד ימי שעיצב מצוק חוף ים קדום. המפנה המזרחי הרך יותר נוצר על ידי סחיפה על פני השטח ובערוצים של גיר רך וחוואר מחבורת הר הצופים וחבורת עבדת. בליה קרסטית היא התהליך הגיאומורפי העכשווי העיקרי.
יוסף בר
הוצאה לאור : דו”ח מחקר מס’ 1 (פברואר 1988); החברה להגנת הטבע בישראל ויד הנדיב. 48 עמודים.
יש לך שאלה? נשמח לעזור
בשנת 2015 ייסדה רמת הנדיב את “השותפות לקיימות אזורית” במטרה לשלב כוחות למען שיפור איכות החיים באזור. חמש רשויות שכנות, חברו אל רמת הנדיב כדי להתמודד יחד עם אתגרי השמירה על מרקמו הייחודי של המרחב הסובב את בקעת הנדיב ואת נחל תנינים.
חלק מקטע מספר 16 בשביל ישראל, מהר חורשן לג’סר א-זרקא, עובר בשטח רמת הנדיב. אורך הקטע בתחומי רמת הנדיב הינו 3.5 ק”מ .
להשלמת חוויית הביקור ברמת הנדיב אתם מוזמנים ליהנות במטעים, בית קפה-מסעדה המציע שילוב מיוחד של תפריט חלבי כשר, מתחם פיקניק מוצל, או קיוסק.