בנימין (אדמונד) דה-רוטשילד נוטל את הפיקוד
ראשון מעניקי הסיוע ליהודי הארץ היה יעקב (ג’יימס) דה-רוטשילד, שקיבל מממשלת צרפת תואר של ברון, שעבר גם לצאצאיו. בשנת 1854, בעיצומו של משבר חמור בירושלים בשל מלחמת קרים והפסקת קבלת הכספים מאירופה, שיגר הברון הצרפתי את אלברט כהן, איש אמונו ומנהל מפעלי הצדקה שלו, לירושלים, וזה הניח בעיר את היסוד לבית חולים ראשון, שנקרא על שם מאיר רוטשילד.
אלברט כהן גם ייסד קרנות מיוחדות שהעניקו כספים לנשים יולדות וארוחות חינם בבית תמחוי. הוא אף סייע, בשם שולחו, יעקב (ג’יימס) דה-רוטשילד, להקמת בית הכנסת הנודע “החורבה”, שלא בכדי כונה “בית יעקב”.
הרוטשילדים האנגליים הקימו בשנות ה-60 של המאה ה-19 את בית-הספר ע”ש אוולינה דה-רוטשילד, בת משפחה שמתה בעת לידה. בתחילת שנות ה-80 של אותה מאה פשטה שמועה בארצות המזרח, שמשפחת רוטשילד רכשה שטחים גדולים בארץ-ישראל, וכל
יהודי שיעלה ארצה יקבל חלקת אדמה חינם. עושרה המופלג של המשפחה והאמון שנטעה בקהילות ישראל היה רב. ראשית העלייה מתימן בשנת 1881 מיוחסת בין השאר לשמועה זו.
אולם בן המשפחה שהטביע יותר מכל האחרים את חותמו בארץ-ישראל היה הברון בנימין (אדמונד) דה-רוטשילד, בנו השלישי והצעיר ביותר של הברון יעקב-ג’יימס. בשלהי 1882, בהיותו בן 37, נשוי רק שנים אחדות ואב לשני ילדים פעוטים, נקלע בנימין-אדמונד ל”הרפתקת חייו”.
לגמרי במקרה נפגשו עמו תוך כשבועיים שני אישים, שכל אחד מהם ביקש לשכנעו לפעול בארץ-ישראל.