Header_desktop

13.11.24 | י”ב בחשוון תשפ”ה | יום רביעי | 8:00 – 16:30 | רמת הנדיב

“היכחדות חוויית הטבע” הוא מונח המתאר את הנתק ההולך וגובר בין האדם לטבע בעולם המודרני, תופעה המשפיעה על הרווחה הנפשית והגופנית של האדם ומחלישה את התמיכה הציבורית במאמצי שמירת טבע, זאת בעוד האתגרים הסביבתיים רק הולכים ומחריפים.
על מנת לחבר מחדש ולהעמיק את מערכת הקשרים בין האדם לטבע, אנו מאמינים כי חשוב לבסס מחקר מדעי ייחודי ורב תחומי, אשר יוקדש ללימוד ולקידום יחסים אלו ובמסגרתו יפותחו פרדיגמות וכלים חדשים התומכים בחיזוק הקשר לטבע ברמה האישית, הקהילתית והחברתית – לטובת עתיד מקיים.
כנס רמת הנדיב הראשון יעסוק בחיבור אדם וטבע כמקדם רווחה נפשית וחוסן אישי וקהילתי ויוצגו בו תיאוריות, לצד ניסיון מחקרי ויישומי.

ברכות
חלי יעקבס | מנכ”לית רמת הנדיב
חנוך אילסר | ראש תחום סביבה, יד הנדיב
לצפייה

מושב פתיחה 9:00 – 10:20
האדם מחפש משמעות: הקשר לטבע בראי היסטורי ותרבותי
מנחה: ד”ר לירון שני, האוניברסיטה העברית

חקר הקשר לטבע: מבט חדש על עולם ישן?
ד”ר ליאת הדר | רמת  הנדיב

הקשר אדם-טבע מהווה מרחב אינטר-דיסציפלינארי חדש, עליו ניתן להתבונן דרך עדשות שונות הקשורות ביניהן: תרבותית, היסטורית, פילוסופית, סביבתית, חינוכית, טיפולית ועוד. מרחב זה יוגדר במהלך היום כתחום מחקרי בפני עצמו, הכולל מגוון כלים וחדשנות.
לצפייה

Pre-connecting: טבע כבית, הקשר התרבותי של ציידים-לקטים לטבע
פרופ’ נורית בירד-דוד | אוניברסיטת חיפה

בהרצאה נפנה לאנתרופולוגיה של תרבויות ציידים-לקטים עכשוויות כדרך להרחיב את הדיון ביחסי אדם-טבע בצומת הקריטית של העת הזאת. תרבויותיהם תורמות לחשיבה על אופני קשר אדם-טבע משוחררת מהתיוג הדואליסטי המודרני של טבע/חברה, חיבור/ניתוק מהטבע, ועוד. ההרצאה תתמקד ב”בית” של ציידים- לקטים כאובייקט, מושג ומטאפורה העוזרים לאבחן ביתר
מורכבות מה קבוצות אלו מלמדות אותנו על מגוון אפשריות חיבור אדם-טבע.
לצפייה

היכחדות חווית הטבע בתקופה המודרנית: רקע והשלכות לרווחת האדם ולשמירת טבע
פרופ’ אסף שוורץ |
הטכניון

בחברה המערבית המודרנית ובחברות אחרות ברחבי העולם מרבית האנשים הולכים ומתנתקים מהטבע. התופעה הזו תואר ע”י הפילוסוף וחוקר הפרפרים רוברט פייל כ”היכחדות חווית הטבע” (extinction of experience) ולה השלכות רבות הן על איכות החיים ובריאות בני האדם והן היכולת לקדם שמירת טבע. ההרצאה תסקור את הגורמים המרכזיים להיכחדות חווית הטבע, את העדויות האמפיריות התומכות בתופעה ובעיקר נתחקה אחר ההשלכות. ההרצאה תציג סדרה של מחקרים שנערכו בארץ ובעולם ותדגיש עד כמה הקשר לטבע הוא מרכזי לקידום עתיד מקיים לאנושות על פני כדור הארץ.
לצפייה

שירת העשבים | ספוקן וורד על החיבור לטבע
ד”ר איריס אלקחר |
סמינר הקיבוצים
לצפייה

מושב שני 10:40-12:10
ואהבת (את הטבע) כמוך: מחקר, חינוך ויישום
מנחה: גמא שפר, רמת הנדיב

הקשר לטבע והשדה החינוכי: בין תיאוריה למעשה בשטח
פרופ’ טלי טל |
הטכניון

היציאה אל הטבע, ללמוד עליו וללמוד ממנו אפיינה מורים מתווי דרך רבים לפני ולאחר קום המדינה. אנשים כמו אמוץ כהן, אליעזר שמאלי, יהושע מרגולין ועוד, העמידו דורות של תלמידים שיצאו לצפות בחצב ובנחליאלי בחודש אלול, בכלנית, בשקד ובאדום החזה בשבט, ובדם המכבים והחוח באייר. הם ידעו היכן פורחת הרקפת, היכן הסיס מקנן והמשיכו להקנות ידע זה לילדיהם ולדורות של תלמידים אחרים. מהו אותו דבר חמקמק הנקרא בשפה המקצועית “תחושת מקום” או “זיקה למקום ולטבע”? האם קשר לטבע וזיקה למקום אחד הם? כיצד אלה משפיעים על נטיותינו, עמדותינו והתנהגותנו ביחס לטבע? ולבסוף למה המיתוס על הגנת פרחי הבר “אינו עובד” היום?
לצפייה

כלים תכנוניים ליצירת חוויית טבע משמעותית
ד”ר דניאל מטקלף |
הטכניון

מהי חוויית טבע משמעותית והאם ניתן לתכנן אותה? בהרצאה זו נבחן האם ניתן להשפיע על חוויית הטבע דרך עיצוב המרחב ושימוש בעזרים המתווכים ומכוונים את החוויה. נסקור דוגמאות מגוונות מעולמות העיצוב, האמנות ואדריכלות הנוף השואפות ליצור חוויות טבע מעמיקות ומשמעותיות, ונסיים בסדרה של כלים תכנוניים התומכים בתהליך תכנון חוויית הטבע.
לצפייה

מחקר חברתי ככלי לביקור מיטבי ומשמעותי בארגון סביבתי
מרצים: ד”ר ליאור חן ואורית שטיינפלד |
רשות הטבע והגנים

כארגון סביבתי, שהוא גם גוף תיירותי מוביל בישראל, מטרת הביקור באתרי רשות הטבע והגנים היא לאפשר חווית ביקור תיירותית מוצלחת אך לא פחות מכך ביקור משמעותי. בהרצאה זו נעסוק באחד הכלים המרכזיים בהם משתמשת הרשות על מנת לטייב את הביקור באתריהמחקר חברתי. בהרצאה נציג את השימוש בכלים השונים שמציע המחקר החברתי ונעסוק ביתרונות ובאתגרים שבחיבור בין מחקר לבין יישום מעשי בשטח.   
לצפייה

13:10 – 14:10
סדנאות ומעגלי שיח בקבוצות

הליכה ב”שבילנפש” – גמא שפר וד”ר ליאת הדר | רמת הנדיב
משחר האנושות יצאו בני אדם אל הטבע כדי לרפא את הגוף ואת הנפש. כיום, גם המדע מכיר בסגולות המרפאות של ההליכה בטבע. בִּשְבִילַנֶּפֶש הוא מסלול הליכה חדש שהוקם בעקבות המלחמה, המנסה, על בסיס תאוריות ומחקר, לספק מספר תשובות אפשריות לשאלהמה בטבע עושה לי טוב?” 
בסיור נצעד במקטע קצר מתוך השביל, נתנסה בחלק מהתחנות, נדבר על החשיבה שעמדה מאחורי פיתוח השביל ועל התובנות והמסקנות שלנו בעקבות סקר מבקרים שנערך באביב האחרון.
התבוננות ומיינדפולנס בטבע – ד”ר נירית אסף | סמינר הקיבוצים
סדנה זו בטבע של רמת הנדיב מבקשת לעצור לרגע ולנשום עמוק יחד. דרך התבוננות ביופיו של הטבע, נתבונן אל עצמנו ונבקש לחפש מה בטבע תומך בנו? הסדנה תעסוק בהתנסות בהתבוננות בטבע ופנימה אל עצמנו. הטבע ישמש לנו כמרחב שהייה, הקשבה, תשומת לב, התבוננות ומדיטציה. נתנסה בתרגילים חווייתיים שיחברו אותנו בעזרת כל החושים אל הסביבה, אל עמיתינו ואל הלב פנימה.
איך נראים חיים של חיבור? מיומנויות וטכניקות של חיבור כחלק מאורח חיים מודרני (מעגל שיח) –
ד”ר אריאל אפל, ראש החוג לחינוך | מכללת אורנים
מיומנויות של חיבור לטבע שואבות לעתים קרובות השראה מתרבויות קדומות, מסורתיות או בלתימתועשות. כיצד משתלבות פרקטיקות כאלו באורח חיים עכשווי ומתועש? דר אריאל אפל הוא אנתרופולוג שחוקר מגמות ופרקטיקות של חיבור בין בני אדם והעולם הטבעי. במעגל שיח, מוקפים במרחב החי של פארק הטבע רמת הנדיב, נבחן גישות שונות לחיבור לטבע, נאתגר ונפתח אותן, וננסה לדמיין ולחוות יחד כיצד נראה אורח חייםמחוברבהווה ובעתיד. 
אקותרפיה – עמית בן דוד | המרכז הטיפולי אדם-דרך-טבע
פעם, לפני כ-15 אלף שנה חיו האדם והטבע כאחד. האדם התגורר במרחבי הטבע הפתוחים והיה בקשר יום יומי עם המרחב הטבעי והחיים שמצויים בו. במובנים רבים, המהפכה החקלאית היוותה רגע קריטי ביחסי האדם והטבע. מאז, ההתרחקות, השכחה וחוסר ההדדיות מתגברים ככול שהשנים חולפות. יש לכך השפעות אקולוגיות מרחיקות לכת. האקותרפיה מבקשת להניח במרכז הבמה והשייח את המשמעות הרגשית והנפשית שיש לתהליך המואץ של ההתרחקות מהטבע. האקותרפיה הינה גישה טיפולית שהתבססה בשנות ה-70 בארה”ב כחלק מהגל השלישי של הפסיכולוגיה הדינמית והאינטרסובייקטיבית. בסדנה נטעם ונחווה את הגישה על הגוף והנפש שלנו ונלמד איך ניתן לרתום את הקשר שלנו עם הטבע להתמודדות עם המצב המורכב שאנו חיים בו בשנה האחרונה, ואיך הטבע יכול להיות עבורנו משאב לחיבור לעצמנו.
הליכת עומק והתמקדות (focusing) ככלי תכנוני – רם אייזנברג | אדריכל נוף
התמקדות היא טכניקה של הפניית תשומת הלב לתחושות שעולות בגוף בעת התהוות משמעות. הליכות עומק הן פיתוח של ההתמקדות כשיטה לאיסוף מידע חוויתי על סביבה לצורך תכנון, תוך שיטוט וביטוי זרם התודעה המתהווה בתגובה לסביבה. במסגרת המיניסדנה נתרגל עקרונות הקשבה בסיסיים לעצמנו
ולמרחב הסובב אותנו, ונתנסה בטעימה של הליכות עומק.
שפת הציפורים – סטפן קסטנבאום | צפר וסוקר, מדריך וותיק בארגון שומרי הגן
שפת הציפורים היא שפה אותה כולנו מסוגלים להבין ובה כולנו יכולים להיעזר. כמחנכי יער, כאנשי טיפול בטבע, וגם כחובבי טבע מן המניין.

מושב שלישי 14:30 – 15:30
דיאלוג בחשכה: אדם וטבע בעתות משבר
מנחה: נעמי אפל, רמת הנדיב

הטבע כמרחב מרפא: תיאוריה וניסיון טיפולי
ד”ר תמיר רוטמן | Free Spirit Experience

עולם הטיפול המגוון בטבע יודע לשלב את האלמנט המרפא העצמתי הספונטני של החוויה יחד עם הכוונה, הכלה והתערבות מקצועית. בהרצאה נצייר מפה טופוגרפית תאורטית ומעשית של עולם זה ונדבר על מגוון יוזמות עשירות ומעוררת השראה לטיפול בחברינו נפגעי טראומה בשנה האחרונה.
לצפייה

מסע חוסן: התערבות תומכת לנוער מיישובי העוטף
ד”ר אדיב גל וד”ר מייטרי שחם |
סמינר הקיבוצים

מסע בזמן אחר ובמרחב אחר, הרואה את הטבע כמקור לריפוי והחלמה של בני נוער מיישובי העוטף  בהקשר של מלחמת חרבות ברזל. התבוננות דרך 3 פרספקטיבות: סביבתית, פילוסופית וטיפולית.
לצפייה

15:30
להתקרב דרך הלב – על שירת הטבע החדשה
סבינה מסג |
משוררת

מאז המהפכה האקולוגית ב 1963 פיתח כל תחום ידע אגף מיוחד לחשיבה על המשבר. כך נוצרו האקופילוסופיה, האקופסיכולוגיה, האקותאולוגיה ועוד. גם בשירת הטבע חל שינוי. החלה להיכתב שירה ששמה את הטבע, ולא את האדם, במרכז וששמה דגש על קשר למקום ספציפי ועל מערכת יחסים עמוקה וארוכה איתו. שירה זו אינה מיפייפת את הטבע, אינה רומנטית, אלא מדעית יותר ומודעת לעובדות ולמשבר. שירה זו היא האקופואטיקה, ויש המאמינים כי היא תציל את העולם, וכי קל יותר להיכנס ללב באמצעות השירה והרגש מאשר בכתבות טלוויזיה אפוקליפטיות. החזון הוא להחזיר את הקשר בין האדם לאדמה, לא רק כדי לשמור עליה, אלא כדי לשמור על השפיות והמלאות של חיי האדם.
לצפייה

16:15
דיון מסכם – הנחייה: פרופ’ אסף שוורץ | הטכניון
לצפייה

16:30
סיום

  • מספר המקומות מוגבל. נדרשת הרשמה מראש לכנס

  • לפרטים נוספים ניתן לפנות להילה במייל

אולי יעניין אותך גם...

קיימות

גינון בר קיימא ברמת הנדיב

גינון בר-קיימא מוגדר כגינון המתחשב בצורכי הדור הנוכחי בלי לפגוע בצורכי הדורות הבאים. הוא כולל תכנון גן המתחשב ברכיבים הקיימים באתר

למידע נוסף >>

לגלות את המקום

גן הוורדים

אם תצעדו בשביל הפונה לחלקו הצפון מזרחי של הגן, הצופה לכיוון זכרון יעקב, יקדם את פניכם גן וורדים פורח שופע ניחוחות וצבעים.
גן זה מעוצב בסגנון צרפתי: זנים שונים של וורדים, שתולים בצורה סימטרית,

למידע נוסף >>

איפה אוכלים

לאכול כאן

להשלמת חוויית הביקור ברמת הנדיב אתם מוזמנים ליהנות במטעים, בית קפה-מסעדה המציע שילוב מיוחד של תפריט חלבי כשר, מתחם פיקניק מוצל, או קיוסק.

למידע נוסף >>