נקר-סורי-aspect-ratio-x

ניטור ארוך טווח של חברת העופות המקננים ברמת הנדיב

אלי פינרוב, מנחם אדר, ליאת הדר, אבי פרבולוצקי, אמיר ארנון

הרצון להכיר את מיני העופות המקננים ברמת הנדיב הביא בשנת 1988 להחלטה לבצע סקר קינון מלא בשאיפה לכסות את כל שטח פארק הטבע. מספר סקרים בשיטות שונות בוצעו עד תחילת שנות ה-2000, וב- 2004 בוצע מעבר מסקר לניטור ארוך טווח, עם פרוטוקול ניטור קבוע. הפרוטוקול כולל ניטור של 3 חתכים המייצגים את בתי הגידול השונים וחלק ניכר משטח פארק הטבע, אחת ל-3 שנים בעונת הקינון, ממרס עד יוני. באותה שנה הצטרף ניטור העופות לתוכנית לניטור אקולוגי ארוך טווח – העופות נבחרו כקבוצת מפתח, והמטרה הייתה לעקוב אחר שינויים החלים באוכלוסיות המקננות בשטח.

WhatsApp Image 2024-03-04 at 19.25.19 (3)
צילום: אייל ברטוב

בשנת 2024, לרגל 20 שנות ניטור אקולוגי ארוך טווח ברמת הנדיב, בוצע ניתוח סטטיסטי ומרחבי של השינויים בחברת העופות ברמת הנדיב בשני העשורים האחרונים. 38 מינים קיננו או ניסו לקנן בפארק הטבע לאורך התקופה, ו-16 מהם קיננו באופן רציף בכל אחת משנות הניטור. 32% מהתצפיות לאורך השנים היו של סבכי שחור-ראש, אשר מככב בראש טבלת עשרת המינים הנפוצים. אחריו בסדר יורד: תור צווארון, פשוש, בולבול, שחרור, עורבני, תור מצוי, צופית, ירגזי וחוגלה.

במסגרת זו בדקנו את השינוי בשפע של המינים הנפוצים, במספר התצפיות בצעירים, בעושר ובהרכב המינים לאורך השנים. הממצאים הראו כי השפע של רוב המינים הנפוצים ברמת הנדיב נותר יציב לאורך התקופה, בעוד שרק שני מינים הראו מגמה ברורה ומובהקת: העורבני שנמצא במגמת עלייה, והתור המצוי שנמצא במגמת ירידה. אמנם לא נמצא הבדל מובהק במספר התצפיות בצעירים בקרב המינים הנפוצים בפארק הטבע, אבל הניתוח הראה כי ישנם מינים כמו הצופיות, ובמידה פחותה גם הבולבולים, אשר מראים נוכחות משמעותית בפארק אך לא מצליחים לקנן בו.

נקר סורי
צילום: אייל ברטוב

מבחינת עושר המינים, לא מצאנו שינוי מובהק במדד זה, אך הרכב המינים השתנה בצורה ניכרת לאורך השנים, והיה שונה במובהק בין 2023 בהשוואה לשנת 2004. מצאנו כי שישה מינים היו אחראים להבדל המובהק. ביניהם התור מצוי, שהיה נפוץ מאוד בפארק ב-2004 ונמצא במגמת ירידה עולמית וארצית, ושני מינים נוספים שקיננו בפארק ב-2004 ונעלמו מהשטח –  החוחית ובז העצים. החוחית נעלמה מאזורים רבים בישראל, ואוכלוסיית בז העצים, מין בסכנת הכחדה, ירדה דרמטית בשני העשורים האחרונים. שלושה מינים דומיננטיים תרמו להבדלים בין השנים: העורבני, מין מתפרץ שמשגשג ברחבי הארץ, והדררה והמיינה המצויה, שני מינים פולשים שהופיעו בשטח הפארק במהלך תקופת הניטור ומרחיבים את תפוצתם בישראל.

לסיכום, ניתן לומר כי הניטור עמד במטרותיו ומאפשר לעקוב אחר שינויים באוכלוסיות מיני העופות המקננים בפארק הטבע. בעוד שהמינים המקננים הנפוצים בפארק היום נמצאים כאן לכל אורך תקופת הניטור, ברובם לא נצפו שינויים משמעותיים, והשפע שלהם נותר יציב.

עם זאת, ישנם מינים נפוצים כמו הצופית והבולבול, אשר נוכחים בפארק הטבע אך מתקשים להתרבות בו, אולי עקב טריפה על ידי עורבנים. קיים קושי לקשר בין הממשק שמתבצע בפארק לבין חברת העופות המקננים בו היות וכל השינויים המובהקים בהרכב חברת העופות בפארק אינם שינויים מקומיים, אלא כאלה המתקיימים גם בקנה מידה רחב הרבה יותר, ברמה הארצית או העולמית.

אולי יעניין אותך גם...

קיימות

גינון מושך פרפרים

המונח טביעת כף הרגל האקולוגית קורם עור וגידים בחלק המערבי של מרכז המבקרים. תא גינון גדול בצורה של כף רגל מונח במרכז המתחם, העקב פונה לצפון, הבוהן וארבע אצבעות, כיחידה אחת – לדרום.

למידע נוסף >>

לגלות את המקום

טיול בגנים

גני הזיכרון המרהיבים והמטופחים משתרעים על פני 70 דונם. במרכזם נמצאת מערת הקבר של הברון רוטשילד ושל אשתו עדה (אדלאייד), וסביבה שתולים גן הוורדים, גן האיריסים, גן הדקלים, גן הריחות וגן המפלים. לכל אחד מהגנים הללו יופי ייחודי המזמין את המבקר לחוויה של שלווה ופליאה.

למידע נוסף >>

איפה אוכלים

לאכול כאן

להשלמת חוויית הביקור ברמת הנדיב אתם מוזמנים ליהנות במטעים, בית קפה-מסעדה המציע שילוב מיוחד של תפריט חלבי כשר, מתחם פיקניק מוצל, או קיוסק.

למידע נוסף >>