DSCN0039-LO-1-aspect-ratio-x

על צבאים, תנים, ואנשים: ניהול מושכל של מטיילים יאפשר דו-קיום בטבע

יובל צוקרמן, אמיר ארנון
הצבי הישראלי (Gazella gazella) הוא יונק גדול ואטרקטיבי, “מין דגל” אהוב ברמת הנדיב, ואחד ממיני הבר המזוהים ביותר עם הטבע הישראלי. לצד העובדה שישראל היא המקום היחידי בעולם ששרדה בו אוכלוסייה משמעותית של המין, ושלצבי תפקיד חשוב במגוון מערכות אקולוגיות, הצבי מאוים בעיקר עקב אובדן בתי גידול וקיטוע של תת-אוכלוסיות בשטחים מצומצמים ולפיכך נתון בסכנת הכחדה.

DSCN1515

מזה 20 שנה מתבצע ברמת הנדיב סקר שנועד לעקוב אחר שינויים בגודל ובהרכב אוכלוסיית הצבאים בפארק, וללמוד על הגורמים שמשפיעים עליה.

לצד הסקר יזמה הנהלת רמת הנדיב מחקר מעמיק לאפיון אוכלוסיית הצבאים וללימוד של הגורמים המגבילים אותה כמו עומסי מבקרים, תחרות עם עדר הבקר על מזון וטריפה, תוך שימוש בשיטות מתקדמות.

רמת הנדיב היא שטח מוגן, אך הוא מוקף ישובים ופיתוח מצד אחד ומתקיימת בו פעילות ערה של מאות אלפי מבקרים בשנה, אשר מגיעים לפעילויות פנאי שונות בפארק הטבע, ובעיקר להליכה רגלית או רכיבה באופניים.

לפעילויות אלה חשיבות עצומה לרווחת ובריאות האדם. בנוסף, החיבור והזיקה לטבע יוצרים מעורבות ורצון של הציבור להתגייס ולתמוך בשמירה עליו. לצד יתרונות אלה, לנוכחות שלנו בטבע עלולות להיות גם השלכות שליליות משמעותיות עבור חיות בר. קונפליקט זה ניכר במיוחד בשטחים מוגנים שמטרתם מצד אחד לשמור על בית גידול המתאים למינים המקומיים, ומאידך, לאפשר לאדם להנות משלל היתרונות שבחשיפה אל הטבע.

חוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב, אוניברסיטת חיפה, ורמת הנדיב עקבו במשך חמש שנים אחר התנהגות הצבאים ברמת הנדיב וחזרו עם המלצות לדו-קיום בין מטיילים וחיות בר.

Golden Jackal תן זהוב

ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת היוקרתי People and Nature.

הדוקטורנטית יובל צוקרמן מהמכונים לחקר המדבר באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, ואמיר ארנון, דוקטורנט באוניברסיטת חיפה ואחראי ממשק ושימור של חיות בר בפארק הטבע רמת הנדיב, בחנו את השפעת הפעילות של מבקרים בפארק הטבע רמת הנדיב  על דפוסי התנהגות של הצבי הישראלי, מין המצוי בסכנת הכחדה עולמית, הן באופן ישיר והן באופן עקיף, דרך ההשפעה של אנשים על הטורף הטבעי של הצבי – התן. עבודה זו התבצעה בהנחיית פרופ’ עודד ברגר טל ובשיתוף פרופ’ אורי רול מהמכונים לחקר המדבר באוניברסיטת בן-גוריון בנגב,.

כדי לחקור את השפעת המטיילים על צבאים ותנים, הציבו החוקרים 91 מצלמות במרכזי פעילות של צבאים ישראליים (תצפית על תחנות ריח) במשך חמש שנים ותיעדו את פעילותם של הצבאים והתנים על ידי ניתוח אלפי תמונות של החיות ברחבי הפארק.

YOAV4419-80313
  • התוצאות הראו שגם צבאים וגם תנים היו פחות פעילים באופן כללי בשבועות בהם היו הרבה מטיילים בפארק.
  • המחקר מצא שרמת פעילות הצבאים הייתה נמוכה ככל שהאזור היה קרוב יותר לאזורי פעילות אדם ולעומתם התנים דווקא היו פעילים יותר באזורים אלה לעומת אזורים מרוחקים יותר, כלומר נמשכו לפעילות אדם.
  • ניתוח הפעילות היומית הראה שינוי בהתנהגות הצבאים כתלות במרחק משבילי מטיילים וממרכז המבקרים בפארק – ככל שהאזור היה קרוב יותר לשבילי טיול, ובמיוחד לשבילי אופניים, הצבאים דחו את שעות הפעילות שלהם באזור לשעות מאוחרות יותר ביום. מכיוון שתנים לא שינו את שעות הפעילות שלהם באזורים אלה, המשמעות היא שהחפיפה בזמני הפעילות בין צבאים לתנים עלתה, מה שמעלה כנראה את סיכון הטריפה של הצבאים, ואת החשש שלהם באופן כללי. כלומר, צבאים מעדיפים שהפעילות שלהם תחפוף לזו של תנים, על פני בני אדם.
  • משמעות המחקר היא שפעילות של מבקרים בפארק רמת הנדיב, משפיעה לא רק על פעילות הצבאים והתנים, אלא גם על האינטראקציות ביניהם.

המלצות יישומיות: על מנת למזער את ההשפעות השליליות של מבקרים בפארק על הצבאים (ועל מינים נוספים), כפי שנצפו במחקר, הומלץ להנהלת הפארק להקפיד על כך שמטיילים יטיילו בשבילים בלבד ולא ישהו בפארק בשעות החשיכה, וכן הומלץ לשקול לסגור לביקור אזורים רגישים מסוימים, לפחות באביב – שיא עונת ההמלטות.

אולי יעניין אותך גם...

קיימות

הקמת השותפות לקיימות אזורית

בשנת 2015 ייסדה רמת הנדיב את “השותפות לקיימות אזורית” במטרה לשלב כוחות למען שיפור איכות החיים באזור. חמש רשויות שכנות, חברו אל רמת הנדיב כדי להתמודד יחד עם אתגרי השמירה על מרקמו הייחודי של המרחב הסובב את בקעת הנדיב ואת נחל תנינים.

למידע נוסף >>

לגלות את המקום

שביל ישראל

חלק מקטע מספר 15 בשביל ישראל, מהר חורשן לג’סר א-זרקא, עובר בשטח רמת הנדיב. אורך הקטע בתחומי רמת הנדיב הינו 3.5 ק”מ .

למידע נוסף >>

איפה אוכלים

לאכול כאן

להשלמת חוויית הביקור ברמת הנדיב אתם מוזמנים ליהנות במטעים, בית קפה-מסעדה המציע שילוב מיוחד של תפריט חלבי כשר, מתחם פיקניק מוצל, או קיוסק.

למידע נוסף >>