המיקום של רמת הנדיב הינו ייחודי לבחינת הקשר שבין זיהום אויר וצמחיה בשל היותו קרוב מאוד לקו החוף של האגן המזרחי של הים התיכון ובשל כך חשוף לזיהום אוויר שמגיע בהסעה ארוכת טווח, בעיקר מדרום מזרח אירופה ותחבורה ימית, אך גם למקורות פליטת מזהמים מקומיים. בשלב זה של המחקר ההתמקדות הינה בשלושה אספקטים מרכזיים:
1. השפעת צמחיה על סילוק אוזון מהאטמוספרה
בנוסף להיות האוזון גז חממה הוא גם מחמצן חזק ונחשב לאחד ממזהמי האוויר המשפיעים ביותר כיום על בריאותנו. ידוע כי אוזון נוטה לשקוע בקצב מהיר יחסית לצמחיה ובמסגרת המחקר אנו בודקים את הגורמים אשר משפיעים על שקיעת אוזון לצמחיה. המחקר שלנו גילה שהקרבה לחוף מאפשרת לאוזון לשקוע לצמחיה באופן יעיל גם בשעות הלילה, בניגוד לאזורים מרוחקים יותר מקו החוף. לכן, בשקלול יממתי הצמחייה ברמת הנדיב מאפשרת סילוק בקצב גבוה יחסית של אוזון מהאטמוספרה (לי וחובריו, 2018).
2. השפעת פליטת תרכובות אורגניות נדיפות על איכות האוויר
חשיבות המחקר היא בכך ששימוש מושכל בצמחיה יכול להשפיע באופן משמעותי לא רק על האקלים, אלא גם על איכות האוויר ומכאן גם על בריאותנו. מחקרים של השנים האחרונות מלמדים ככלל על ההשפעה המיטיבה שיש ליערות אורבניים על איכות האוויר בתוך הערים ובסביבתן, לצד השפעתם המיטיבה בקירור האוויר. אולם ההשפעה על איכות האוויר הינה מורכבת וקיים מצב בו צמחיה יכולה להוביל לשיפור איכות האוויר בקרבתה, אך להרעה במצב איכות האוויר במרחק רב יותר ממנה, כאשר אופן ההשפעה תלוי באופן משמעותי גם בתנאים הספציפיים של כל אזור ואזור. מכאן החשיבות שבמחקר ההשפעה של הצמחייה על איכות האוויר, תחת התנאים הספציפיים והייחודיים לישראל, ובפרט בהתחשב בכך שחסר כיום ידע על אופן ההתרחשות של תהליכים אלו באזורים חמים ויבשים כפי שאופייני לישראל.
מחקר זה כלל בשלב ראשון מדידה במשך מספר חודשים של תרכובות אורגניות נדיפות באמצעות מערכת מתקדמת, בשיתוף עם קבוצת מחקר מאוניברסיטת ברקלי ומכון לב. בשלב זה מתבצע מידול ממוחשב במטרה להבין את אופן ההשפעה של פליטת התרכובות מהצמחייה, במרחקים שונים של עד עשרות קילומטרים במורד הרוח.