מי טורף את קני הסבכי שחור הראש בשטחי החורש ברמת הנדיב?
שאלה זו העסיקה את החוקרים שבדקו את השפעת התנחלות אורן ירושלים על לחץ טריפה בקיני ציפורים. בעשור האחרון, עצים ממין אורן ירושלים ((Pinus halepensis החלו לנבוט בשטחי החורש הטבעיים ברמת הנדיב. תופעה זו, המשנה את גובה הצמחייה, הובילה אותנו לשאול כיצד השינוי הזה עשוי להשפיע על הטורפים של ציפורי השיר ככלל ובעונת הקינון בפרט. אנחנו יודעים ממחקרים מהעולם כי עונת הקינון נחשבת לתקופה רגישה לציפורי השיר הן בשל פגיעות הביצים והגוזלים וכן בשל המשאבים שנדרשים מההורים כדי לפרנס את הגוזלים.
במחקר שנערך בשיתוף פעולה בין המחלקה לזואולוגיה באוניברסיטת תל-אביב והחוג לביולוגיה אבולוציונית וסביבתית מאוניברסיטת חיפה בחנו החוקרים כיצד משפיעה התנחלות אורן ירושלים על ניסיונות הטריפה של קיני סבכי שחור ראש ((Sylvia melanocephala בשטחי החורש ברמת הנדיב. החשוד העיקרי היה העורבני שחור כיפה (Garrulus glandarius), שבמחקרים מאירופה נמצא כחומס קינים פעיל במיוחד אך רק בתחום היערות.
השערתנו הייתה כי עצי האורן עשויים לסייע לעורבני להסתובב בשטחי החורש הנמוכים ולתצפת בעזרתם אל שטחי הקינון ובכך להגביר את הטריפה של קני הסבכי בשטחים שבהם התנחלו אורנים.
את השאלה הזו בחנו בארבעה בתי גידול הנבדלים זה מזה בצפיפות האורנים באמצעות שתי שיטות: