"גלגל החיים" של צב היבשה המצוי (Testudo graeca) בישראל: השפעת הטמפרטורות על קביעת הזוויג ודפוסי פעילות שנתיים, העדפות בתי גידול וניצול שטחי המחייה
מאי ברנהיים
זוחלים הם אחת הקבוצות הרגישות ביותר לאבדן מינים כתוצאה משינויים סביבתיים מעשה ידי אדם כגון שינויי אקלים. ישנן ראיות מוצקות להשפעות ההתחממות הגלובלית על הביולוגיה של מינים מקבוצות שונות כמו שינויים בגבולות התפוצה, מעבר לקווי רוחב גבוהים יותר ושינויים פנולוגיים, כמו, לדוגמא, הקדמת זמני הנדידה של ציפורים באביב. שינויי האקלים עשויים להשפיע במיוחד על מיני זוחלים עם מנגנון ה – Temperature-dependent Sex Determination TSD) ) בו יחס הזוויגים מושפע בתקופת השליש השני של ההתפתחות העוברית מטמפרטורת ההדגרה של הביצים. אפיון בתי הגידול המועדפים למחייה על ידי הזוחלים והאופן בו הטמפרטורה משפיעה על זוויג האבקועים יכולים לתרום רבות לניהול ממשקים של אוכלוסיות תחת תרחשי שינויים אקלימיים.
צבי יבשה רגישים במיוחד לשינויים בטמפרטורת הסביבה עקב יכולות נדידה (פיזור) נמוכות, קיטוע בתי הגידול, ועקב כך שרוב המינים נמצאים כבר תחת סכנת הכחדה. בצב היבשה המצוי, Testudo graeca, מנגנון קביעת הזוויג תלוי בטמפרטורת ההדגרה (TSD). תחום תפוצתו סובב את מדינות הים התיכון באופן לא רציף עם שלוחה בצד המזרחי עד איראן. עונת החיזורים וההזדווגויות חלה בין מרץ לאפריל, ואילו ההטלות מתרחשות מאוחר יותר בין סוף אפריל ליוני. משך ההדגרה הינו כשלושה חודשים, והאבקועים (צבים צעירים) בוקעים בין אוגוסט לספטמבר. כיום אין מידע משטחים טבעיים בישראל על אתרי ההטלה של הנקבות, ובנוסף כמעט ולא קיים מידע על דפוסי הפעילות והעדפת שטחי המחייה של מין זה בארץ.