20170313_122151-e1579188327146-aspect-ratio-x

נימוסי שולחן של עזים: הימנעות מאכילה של חרקים הרביבורים

טלי ברמן, מתן בן-ארי, צח גלסר, משה גיש ומשה ענבר

יונקים הרביבורים (אוכלי צמחים) גורמים לשינויים פיסיולוגים, כימיים, מבניים ופנולוגיים בצמח הנאכל. ידוע שמכלול שינויים אלו משפיעים באופן בלתי ישיר (בתיווך הצמח) על הפיזור והכשירות של חרקים הרביבורים המנצלים את אותם צמחים. אולם יונקים עשויים להשפיע ישירות (דרך טריפה ורמיסה) על החרקים תוך כדי אכילת החומר הצמחי. האינטראקציות הישירות הללו נחקרו מעט מאוד ולמעשה לא ברור האם וכיצד יונקים הרביבורים מתמודדים עם נוכחות חרקים על מזונם.

20170313_120147

במחקר זה בחנו את האינטראקציות הישירות בין יונקים וחרקים הרביבורים בעזרת מערכת מודל המורכבת מזחלי דובון הקורים (Ocnogyna loewii) ועיזים. עקב אופיים הפוליפאגי (ניזונים ממגוון רחב של צמחים) ושכיחותם, מערכת זו נוחה מאוד לבחינת המנגנונים העומדים בבסיסם של אינטראקציות אלו.

תחילה, בדקנו כיצד משפיעים זחלי דובון הקורים על התנהגות האכילה של עיזים על ידי צילום וניתוח התנהגותן בזמן האכלה. בנוסף, בחנו כיצד מאתרות העיזים את הזחלים על המזון על ידי כך שמנענו מהן להשתמש בחושים השונים. מצאנו שעיזים אינן נרתעות מנוכחות הזחלים על הצמח בשל יכולתן היעילה למיינם (ראו סרטון 1)

אף לא אחד מהזחלים הרבים שהשתתפו במחקר זה נאכל על ידי העזים. על ידי נגיעה חוזרת במזון בעזרת הפה (חוש המגע), העיזים זיהו את נוכחות הזחלים על הצמח. עלים נושאי זחלים נוערו או הושלכו. אם זחל נכנס לפה של העז (סבירות נמוכה), היא חשה בו (חושי מגע וטעם) וירקה אותו לרוב ללא פגע (ראו סרטון 2). כתוצאה מכך,

3 (2)

98% מהזחלים שרדו את אכילת העיזים. התנהגויות דומות נצפו גם בתגובה לנוכחות זחלים של טוואי המשי (שאינם שעירים ומזיקים כדובון הקורים (ראו סרטון 3). חוש הראיה אינו מעורב כלל בתהליך. באמצעות החושים החדים (שיעילים גם בלילה או כשהחרק נסתר) וההתנהגויות היעילות שלהן, העיזים מצליחות לאכול את הצמחים בלבד ללא הזחלים. יכולת זו של יונקים הרביבורים להתמודד ביעילות עם חרקים על מזונם מדגישה את חשיבותן ושכיחותן של האינטראקציות הישירות במערכות אקולוגיות יבשתיות.

 

אולי יעניין אותך גם...

קיימות

הקמת השותפות לקיימות אזורית

בשנת 2015 ייסדה רמת הנדיב את “השותפות לקיימות אזורית” במטרה לשלב כוחות למען שיפור איכות החיים באזור. חמש רשויות שכנות, חברו אל רמת הנדיב כדי להתמודד יחד עם אתגרי השמירה על מרקמו הייחודי של המרחב הסובב את בקעת הנדיב ואת נחל תנינים.

למידע נוסף >>

לגלות את המקום

מסלול נגיש ללקויי ראייה בגנים

הטיול בגני הזיכרון משלב הנאה ושימוש בכל החושים. אנו מציעים מסלול מומלץ, אך ניתן לבחור בכל שביל אחר, ובתנאי שלא תוותרו על גן הריחות, שתוכנן במיוחד עבור כבדי ראייה

למידע נוסף >>

איפה אוכלים

לאכול כאן

להשלמת חוויית הביקור ברמת הנדיב אתם מוזמנים ליהנות במטעים, בית קפה-מסעדה המציע שילוב מיוחד של תפריט חלבי כשר, מתחם פיקניק מוצל, או קיוסק.

למידע נוסף >>