הפריחה שאחרי החום

הסתיו הישראלי הוא עונת הלבלוב של מרבית הצמחים, שעם בוא הגשמים מתחדשים ונובטים אחרי החום הגדול. בר שמש, מומחה לבוטניקה, שגילה בחודשים האחרונים 4 מיני צמחים נדירים ברמת הנדיב, מספר מה עדיין פורח בסוף הקיץ ותחילת הסתיו, ומסבר את אוזנינו מה הוא עושה בעבודתו

בוטניקה- בר שמש- געדת החורש
געדת החורש, נחשב כנדיר, צילום: בר שמש

במהלך הקיץ, כשהכל יבש ולכאורה ממש לא הזמן לטיול פריחה, יש אנשים שמסתובבים כשעיניהם באדמה, הם מחפשים וגם מוצאים!
4 מיני צמחים נדירים התגלו הקיץ על ידי הבוטנאי בר שמש מבנימינה שטייל בתחומי רמת הנדיב, ונוספו לרשימת המינים המכובדת שלנו, הכוללת רבע ממיני הצמחים בישראל כולה.

בר, איך זה קרה?

“טיילתי עם הבן שלי בחורש באזור שביל הנשרים וראיתי צמח שעוד לא ראיתי אף פעם ברמת הנדיב – שנקרא געדת החורש – זה צמח שנחשב נדיר, הוא בדרך כלל גדל בחורשים לחים יותר בעיקר בגליל העליון ובכרמל הצפוני. שיא הפריחה שלו היה במאי-יוני. ממש לידו ראיתי עוד צמח של חורש לח, צלבית רחבת-עלים, אותו זיהיתי לפי התפרחות היבשות. באביב ראיתי באותו אזור את בקיית הגליל – צמח אנדמי (בלעדי) לישראל ולמדינות השכנות עד לטורקיה, מאוד דומה לפול, גם הוא נחשב נדיר למדי.

“בטיול אחר שעשיתי ליד עין צור, באזור סלעי ויובשני יותר, מצאתי אספסת כדורית – מעין קוץ קטן שגדל בדרך כלל בעיקר בגליל באזורי ובגבעות כורכר במישור החוף וקצת בהרים, וזה מין שנחשב מאוד נדיר ונמצא על סף איום. הוא נקרא כך על שם התרמילים שלו שנראים כמו כדור מוארך”.

וואו, ומה עשית עם כל התגליות האלה?

“צילמתי ושלחתי למחלקת המחקר של רמת הנדיב, ואכן את הבקייה ואת האספסת הם לא הכירו כאן. הגעדה והצלבית נראו כאן בעבר אך לא תועדו בשנים האחרונות”.

איזה יופי, יש לך הסבר אפשרי? יכול להיות שזה קשור, כמו כל נושא בעולם היום, לקורונה?…

לא…לא כל דבר קשור לקורונה…אמנם היו כאן פחות מטיילים בתקופת הסגר, אבל צמחים לא ממש מתרגשים מדברים כאלה… מה שמשפיע עליהם זה בעיקר עבודות הפוגעות בקרקע, כמו: פיתוח תשתיות, בנייה או חקלאות, כמו גם רעייה של צאן ובקר וכמובן שינויי אקלים. במקרה הזה, יכול מאוד להיות שהשנתיים הגשומות האחרונות הן אלו שהשפיעו – כנראה היו כאן זרעים של הצמחים האלה, אבל ייתכן שהם נובטים בכמויות גדולות יותר בשנים גשומות. וגם תמיד יכול להיות שפשוט לא שמו לב אליהם עד עכשיו… “

Quote

4 מיני צמחים נדירים התגלו הקיץ על ידי הבוטנאי בר שמש מבנימינה שטייל בתחומי רמת הנדיב

Quote
הבוטנאי בר שמש בשטח- צילום יואל חסון
בר שמש, מומחה לבוטניקה, בפעולה.

אז בעצם אתה סוג של מגדיר צמחים מהלך?

“אני יודע לזהות את רוב מיני הצמחים מבין קרוב ל- 3,000 המינים שהוגדרו כאן בארץ, אבל לפעמים אני צריך להיעזר במגדיר כדי להשוות בין צמחים דומים, בעיקר כשזה לא שיא הפריחה. בכלל, העבודה שלי יותר דומה לגששות – במקרים רבים אני מזהה צמח רק באמצעות שרידים יבשים או נבטים צעירים, מרכיב חתיכות ממקומות שונים. לפעמים צריך לזחול כדי למצוא את הפרחים הכי קטנים ולהבדיל ביניהם. יש כאן חיבור בין ידע אקדמי למיומנויות שטח”.

מה קורה אחר כך עם כל המידע שאתה אוסף?

“אני אוסף כל מיני סוגים של מידע לפי דרישות שונות – ברמת הנדיב למשל מבצעים אחת לשנתיים ניטור ייחודי בארץ של צמחים עשבוניים. חוזרים בכל פעם לחלקות קבועות, מתעדים את כל הצמחים שם ומצליבים נתונים משנים קודמות. בסופו של דבר המידע הזה מאפשר לקבל הסברים מדויקים יותר לתופעות השונות, כמו למשל תדירות הופעתם של הצמחים הנדירים שהזכרנו. הניטור הקרוב יהיה בחודש מרץ”.

Quote

בר שובר מיתוס, לפיו הסתיו הוא עונה של שלכת והאביב הוא עונת הלבלוב. בישראל זה בדיוק הפוך: בסתיו, עם בוא הגשמים, מתחילה עונת הלבלוב והנביטה.

Quote
שנית גדולה
שנית גדולה בנחל תנינים על רקע רמת הנדיב. צילום:בר שמש

יש בכלל פריחה בקיץ ובתחילת הסתיו?  

“בוודאי, ואפילו לא מעט: החצבים פורחים בעיקר באוגוסט ובספטמבר, וגם צמחי סלעים כמו זוטה לבנה, אזוב מצוי וכתלה חריפה. בשלב זה של השנה הם בסוג של “שלכת קיץ” והעלים שלהם קטנים ומועטים, אבל עם בוא הגשמים הם ילבלבו עם עלי חורף גדולים וחיוניים שמתאימים לתה, תבלין ומרפא. אפשר למצוא אותם ברמת הנדיב.

“באזור נחל תנינים אפשר למצוא את הנענע המשובלת ואת השנית הגדולה שפורחים בסגול, ואת הפרעושית המשלשלת בצהוב. בחוף פורחים חבצלת החוף, לפופית החוף, קריתמון ימי ועדעד רותמי. מעט לאחר הגשם הראשון פורחות הסתווניות”.

בישראל הסתיו הוא הפוך 

לסיום, בר שובר מיתוס, לפיו הסתיו הוא עונה של שלכת והאביב הוא עונת הלבלוב. “זה נכון במקומות כמו אירופה וצפון אמריקה, שם הצמחים נכנסים לתרדמת חורף בעונה הקפואה ומלבלבים באביב עם ההתחממות והפשרת השלגים. בישראל זה בדיוק הפוך: העונה הקשה עבור רוב הצמחים היא הקיץ הלוהט, כך שדווקא בסתיו, עם בוא הגשמים, מתחילה עונת הלבלוב והנביטה”.

אז בפעם הבאה שאתם יוצאים לטייל, הסתכלו מסביב וחפשו את פרחי סוף הקיץ ותחילת הסתיו. כיוון שבר ככל הנראה יהיה עסוק בגילוי מיני צמחים חדשים, אל תשכחו לקחת אתכם מגדיר צמחים להיעזר בו. אם אין לכם, אל דאגה, יש לנו מגדיר צמחים שמחכה לכם אצלנו בחנות.