הטבע ואני

איך השפיע עלינו סגר הקורונה ועד כמה חסרו לנו האוויר והקשר עם המרחבים הטבעיים? לאור תופעת “אובדן חוויית הטבע”, המתגברת עם הפיתוח המואץ והעידן הדיגיטלי, ממשיכים לחקור ברמת הנדיב את הממשק בין אנשים לטבע.

-ואני-aspect-ratio-x

האם אי-פעם שאלתם את עצמכם למה אתם יוצאים לחיק הטבע לטייל? רובנו עושים זאת מצורך או מרצון. מהו אותו צורך והאם אפשר להגדירו במילים? ומה בעצם השהייה שלנו בטבע גורם לנו להרגיש כך או אחרת?

הקשר בין האדם לטבע היה מאז ומתמיד נושא מעניין בספרות, באומנות וגם במחקר. כבר הוכח ששהייה במרחבים טבעיים תורמת בהיבטים רבים לבריאות ולהרגשה החיובית של האדם. בשנים האחרונות, בעידן הפיתוח המואץ, התפתח גם מחקר “הפוך” סביב הצטמצמות השהייה בטבע והשלכותיה.

תחום המחקר ברמת הנדיב, שהוקם לפני כ-25 שנה, התמקד עד לשנים האחרונות בטבע כמערכת אקולוגית שהאדם אינו חלק ממנה. לאחרונה התחלנו לחקור גם את בני האדם ואת הממשק שלהם עם הטבע. “אנחנו מבינים יותר ויותר שלהבין אנשים – כלומר את ההתנהגות שלהם, ההעדפות והתפיסות שלהם כלפי טבע מסוגים שונים, לא פחות חשוב מלהבין את הטבע עצמו. אנחנו בודקים את מידת הקשר ואת אופי הקשר של המבקרים ברמת הנדיב לסביבה הטבעית, במטרה להבין איך אפשר להעצים את חוויית הטבע בדרכים שונות”, מספרת ליאת הדר, מנהלת המחקר של רמת הנדיב.

Quote

אנחנו בודקים את מידת הקשר ואת אופי הקשר של המבקרים ברמת הנדיב לסביבה הטבעית, במטרה להבין איך אפשר להעצים את חוויית הטבע בדרכים שונות

Quote
20160323_095746

מי מבקר ברמת הנדיב?

פארק רמת הנדיב, שאת מיקומו בחר ג’יימס, בנו של הברון רוטשילד, כדי שישמש אחוזת קבר לאביו, כולל טבע עשיר ומגוון: רבע ממיני הצמחים בישראל גדלים כאן לצד 31 מינים של יונקים, וכמעט 50 מיני עופות מקננים לצד יחידות צומח ונוף שונות ומגוונות.

בסך הכול פוקדים את הפארק כחצי מיליון מבקרים בשנה. המחקר הראשון שהתמקד בממשק של המבקרים עם הפארק נערך ב-2016 בשיתוף עם חוקרים מהאוניברסיטה העברית. מטרתו הייתה לאפיין את סוגי המבקרים השונים בפארק ואת והתנהלותם בשטח באמצעות מכשירי GPS. בעקבות המחקר מופו שלוש אוכלוסיות שונות:

  1. קהל המבקרים הארצי, הרואה ברמת הנדיב בעיקר אטרקציה תיירותית ומגיע בעיקר לגני הנדיב או לשבילים הראשיים של הפארק.
  2. תושבי האזור, המתייחסים לפארק כאל מקום למפגשים חברתיים כמו פיקניק או להתכנסויות אחרות.
  3. תושבי זכרון יעקב, הגרים בשכנות לפארק, מכירים את כלל השבילים בו היטב
Quote

כדי להתחבר לטבע, אנשים זקוקים לעיתים לתיווך של אנשים אחרים

Quote
מחקר מבקרים לאתר החדש

ופוקדים אותו תדיר לצורך ספורט או טיול יומיומי עם הכלב. אוכלוסייה זו תופסת את רמת הנדיב כאזור טבע יותר מאשר האוכלוסייה המגיעה לכאן מרחוק.

היכנסו לקישור למידע נוסף על המחקר ועל תוצאותיו >>

אובדן חוויית הטבע

ב-2019 עלינו שלב במחקר, כתוצאה ממודעות הולכת וגוברת לתופעה של “אובדן חוויית הטבע”: יותר ויותר אנשים מתנתקים מהטבע ומחוברים לעולם הדיגיטלי. במחקר נוסף שנערך ברמת הנדיב בשיתוף פעולה עם חוקרים מהמעבדה לחקר האדם והמגוון הביולוגי בטכניון, נשאלו קרוב ל-1,000 מהמבקרים בפארק מה קיבלו מחוויית הביקור והאם הם מודעים לערכי המקום ולעשייה בו.

מהמחקר עלה, שמה שהכי השפיע על חוויית הטבע של המבקרים הן פעילויות יזומות ואקטיביות כמו ספירת פרפרים. כאשר המבקרים השתתפו בפעילויות אלה, הם נפתחו לעוד חוויות, כמו הקשבה לקולות ציפורים והבחנה בבעלי חיים נוספים. “כדי להתחבר לטבע, אנשים זקוקים לעיתים לתיווך של אנשים אחרים”, אומרת ליאת.

ואז הגיעה הקורונה – שעתו היפה של המרחב הציבורי הקרוב לבית. שאלנו את עצמנו האם הקורונה שינתה משהו בהערכה של בני אדם את המרחבים הטבעיים, כשתנועתם בהם הוגבלה. האם המודעות לנושאי קיימות השתנתה בעקבות השיח הציבורי? בחודשים מאי ויוני 2020 העברנו למבקרים בפארק את אותו שאלון של המחקר הקודם, ובימים אלו אנחנו מנתחים את התוצאות ומבטיחים לעדכן בהמשך.

בינתיים אנחנו מזמינים אתכם להמשיך לבקר ולשהות כמה שיותר בטבע, ליהנות, לפעול, לשחק ולהתחבר.

אהבתם? הצטרפו בחינם לרשימת התפוצה וקבלו מדי חודש כתבות ועדכונים על פעילויות לכל המשפחה – להרשמה