איך באים פירות לעולם? תפקיד הנקבות בעולם הצומח
האם יש זכרים ונקבות בצמחים? האם צמח יכול להיות גם זכר וגם נקבה?
ואיך מזהים עץ נקבי? ומהו זְוויג?
האם יש זכרים ונקבות בצמחים? האם צמח יכול להיות גם זכר וגם נקבה?
ואיך מזהים עץ נקבי? ומהו זְוויג?
בעולם החי והצומח מדברים על “זְוויג” כאשר רוצים לציין סיווג של ייצור חי כנקבי או זכרי.
ננסה לפתוח קצת את הסבך ולהבהיר את השיח.
ברמת הפרח, יש פרחים חד־מיניים, כלומר זכריים או נקביים, ויש פרחים דו־מיניים, שהם גם זכר וגם נקבה. סימן לזוויג זכרי הוא האבקנים, ואילו מאפיינים נקביים הם עמוד העֱלי, השחלה והצלקת (החלק העליון של עמוד העלי בַּפרח שנובטים עליו גרגירי האבקה).
אם נביט בפרח ונזהה בו אבקנים, נדע שהוא זכרי. אם באותו פרח נבחין גם בעמוד עלי, נבין שמדובר בפרח דו־מיני המכיל מאפיינים של שני הזוויגים. פרח שיש בו רק אחד מהמאפיינים, הוא פרח חד־מיני.
ברמת הצמח, יש צמחים חד־ביתיים, שפורחים בהם גם פרחים נקביים וגם פרחים זכרים, לדוגמה תירס או אבוקדו, ויש צמחים דו־ביתיים, שבהם ברמת הפרט הצמח הוא- זכר או נקבה, למשל החרוב.
ברמת הנדיב למשל נבחין בחודשים ספטמבר ואוקטובר בעצי חרוב המפיצים את ריחם בעוצמה, עם פרחים אך בלי פירות – אלו העצים הזכריים, ולצידם בעצי חרוב שופעי פרי – אלו הנקביים.
רבייה מינית תכלול בהכרח הפרייה ותתרחש בדרך כלל ע”י האבקה: תהליך העברת אבקה (pollen) מפרח זכרי לפרח נקבי , האבָקה עצמית- מתרחשת בין פרחים שונים של אותו צמח או באותו הפרח עצמו (אם הוא דו-מיני), או ע”י האבקת “שכנים” המתרחשת בעזרת חרקים, בעלי חיים ורוח.
כיצד נזהה זכרים ונקבות בצמחים?
אז בפעם הבאה שאתם עוברים ליד פרח, הציצו ובדקו אם הוא נקבי, זכרי או דו־מיני.
אהבתם? הצטרפו בחינם לרשימת התפוצה וקבלו מדי חודש כתבות ועדכונים על פעילויות לכל המשפחה – להרשמה
יש לך שאלה? נשמח לעזור