אין עוד שביל כזה בישראל

זמן קריאה: 3 דקות
מה עושה מי שהטבע פחות “עושה לו את זה”, אבל רוצה בכל זאת לנסות לקבל ממנו את התועלות שמדברים עליהן, כמו רוגע וחיוניות? ובכן, עכשיו זה קל! מגיעים לבִּשְבִילַנֶּפֶש ברמת הנדיב, שביל חדש ובו שמונה תחנות לפעילות עצמאית קלילה המעודדות התבוננות, חשיבה וחיבור

RonnyK_042024_BeshvilHanefesh (43)

בטח כבר שמעתם שהליכה ושהות בטבע טובות לבריאות הגוף והנפש. יש לכך אפילו הוכחה מדעית, והיופי הוא שכולם יכולים לעשות את זה, כי לא נדרש ציוד מיוחד וזה בחינם. אבל אנחנו יודעים שלא כולם מרגישים נינוחים ורגועים בטבע, ויש מי שהשהייה בחוץ אפילו מאתגרת אותו. בשנים האחרונות אנחנו עוסקים ברמת הנדיב בקשר בין טבע לבריאות טובה. מדי שבוע מתקיימים אצלנו בחוץ שיעורי פילאטיס וטאי צ’י, ייסדנו בפארק הטבע את מקום לשקט, ומדי פעם נערכות אצלנו הדרכות שטיפת יער.

לאחרונה חנכנו שביל קונספט חדש בשם “בִּשְבִילַנֶּפֶש” כדי לענות על השאלה מה בעצם בטבע גורם לנו להרגיש טוב יותר. אורך השביל שלושה קילומטרים, והוא חלק מהשביל האדום בפארק. לאורכו שמונה תחנות המציעות הפעלות פשוטות המזמינות את ההולכים בו (לבד או עם משפחה / חברים) לחשיבה ולחקירה עצמית קטנה. מטרת התחנות היא לנסות להנגיש את התועלות שהטבע יכול לתת לנו. במילים אחרות, הרעיון הוא לקחת את הצועדים ‘קצת ביד’ כדי לתת להם קצה חוט, רעיון או מסגרת מובנית יותר לנושא של ההשפעה המיטיבה של הטבע על הנפש ועל ההרגשה שלנו.

Quote

לאחרונה חנכנו שביל קונספט חדש בשם “בִּשְבִילַנֶּפֶש” כדי לענות על השאלה מה בעצם בטבע גורם לנו להרגיש טוב יותר

Quote
RonnyK_042024_BeshvilHanefesh-48-aspect-ratio-x

ברמת הנדיב חשוב לנו לחבר בין האדם לטבע, אבל אנחנו ערים לפער שהולך וגדל ביניהם. פעם היינו רגילים להיות בחוץ וזה היה קל וטבעי, אבל עם השנים אנחנו מסתגרים יותר בין קירות ומסכים והטבע זמין ונגיש לנו פחות. להתרחקות ממנו יש מחיר על בריאותנו, והשנה התווספו אליו גם הררי סטרס בגלל המלחמה. “החלטנו שאנחנו רוצים לעודד אנשים לצאת להליכות בטבע, ולא רק להגיד שיש לנו פארק ואפשר להיות בו. זה אמנם הרבה, אבל יש אנשים שקשה להם לעשות את המהלך הזה של לקחת את עצמם לטייל בחוץ”, אומרת נעמי אפל, סמנכ”לית אסטרטגיה ותוכן ברמת הנדיב. כך בעצם נולד הרעיון לשביל המזמין להתנסות ולחקר עצמי בטבע. צוות רמת הנדיב החל לגבש אותו, כשהקו המנחה הוא לנסות לגרום לאנשים להפנות קשב פנימה והחוצה כדי לראות את החיבורים המיטיבים ביניהם ולהבין טוב יותר מה בטבע עושה לנו טוב.

“הבנו שאנחנו רוצים להכניס תוכן לשביל ולמתג אותו וחשוב לנו שזה יקרה מהר”, אומר גמא שפר, מנהל תחום החינוך ברמת הנדיב.

“אחרי שנבחר הרעיון לשביל מצאנו המון תשובות אפשריות לשאלה ‘מה בטבע עושה לי טוב’ ומתוכן בחרנו שמונה תשובות שמרכיבות את התחנות בשביל, בכל תחנה תשובה אחרת”, מספר גמא ומציין שהתשובות נותנות ביטוי לאספקטים יותר רגשיים.

Quote

החלטנו שאנחנו רוצים לעודד אנשים לצאת להליכות בטבע, ולא רק להגיד שיש לנו פארק ואפשר להיות בו

Quote
RonnyK_042024_BeshvilHanefesh (35)

מאחורי הקלעים של הטבע

מאחר שהשביל הוא עצמאי, בכל תחנה יש שלט הסבר המזמין לפעולה קצרה. למשל בתחנת שְׁלוֹמוּת (well-being) יש הצעה לעשות תרגיל נשימה קטן, בתחנה העוסקת בפליאה ובהשתאות מהטבע יש הזמנה להתנסות חושית, בתחנה אחרת הצעה להליכה שקטה. יש גם ספריית שביל (ספרים בִּשְבִילַנֶּפֶש), המכוונת להשראה דרך ספרים לילדים ולמבוגרים המדברים את הנושא. תחנות אחרות נותנות נקודות למחשבה או מכוונות להרהורים, ויש גם הזמנה למשחקיות – דרך משחקי חוץ של פעם או בקוביות עץ מסתובבות על גזע עץ מברזל שצריך לסובב ולבחור את הערכים המהווים מערכת תמיכה אישית בימים קשים. בכל מקרה צריך לזכור שאין תשובה אחת נכונה לשאלה ‘מה בטבע עושה לי טוב’ והתחנות אינן מנסות לתת תשובות מוחלטות, אלא להציע מגוון של תשובות אפשריות.

“לפני התקנת השלטים ערכנו סקר מבקרים וסקר נוסף נערך אחרי חנוכתו”, מונה שפר שלב נוסף בתהליך העבודה על השביל. נתוני הסקר מנותחים בימים אלה כדי לאמוד את תרומתו והיכן צריך לשפר, אבל המשובים שמגיעים חיוביים. “קיבלנו תגובות שהרעיון והביצוע משמחים ושהשביל מעביר את המסר”, אומר שפר. לדבריו אין עוד שביל כזה בישראל. “יש שבילים שמתכתבים עם הרעיונות האלה, אבל לא מתעסקים עם השאלה כמונו ובאינטראקטיביות עם המבקרים”, הוא אומר ומסכם: “זה קצת חושף את מאחורי הקלעים של הטבע והשפעתו עלינו”.

אבל מספיק לקרוא על זה כאן, מוזמנים אלינו לשביל, עקבו אחרי לוגו הפרפר הסגול ותחוו בעצמכם!

 

אהבתם? הצטרפו בחינם לרשימת התפוצה וקבלו מדי חודש כתבות ועדכונים על פעילויות לכל המשפחה – להרשמה