בעיצומן של שנות ה־80, כשאבי פרבולוצקי התמנה לתפקיד סמנכ”ל החברה להגנת הטבע, הוא החל לעבור על חומרים שהשאירו קודמיו ונתקל בתוכנית שעניינה אותו מאוד: הפיכת השטחים הטבעיים של רמת הנדיב לפארק טבע מנוהל, שישמור ויטפח את ערכי הנוף והמורשת התרבותית של המקום ויהיה פתוח לרווחת הציבור. בעיקר עניינה אותו, כמי שזה עתה סיים את לימודי הדוקטורט, העובדה שפיתוח הפארק היה מלווה במחקר אקולוגי.
התוכנית נכתבה בעקבות קשר שנוצר בין החברה להגנת הטבע לבין יד הנדיב, שניהלה אז גנים מאוד מטופחים המוקפים בכ־5,000 דונם של טבע לא מוכר. מלבד סקר טבע ונוף שנערך כאן בתחילת שנות ה־80 וכלל מיפוי של הצומח ושל הוואדיות, כמעט לא דרכה כאן רגל אדם. עד כדי כך, שלמרות ששריפה אדירה פרצה כאן ב־1980, לא היו ידועים היקפה ונזקיה.
אבי, שביקש להוביל את התוכנית מטעם החברה, שמע על השריפה, שמקורה היה בלול התרנגולים של קיבוץ מעיין צבי הסמוך. “לא ידעו להגיד לי מה ואיפה בדיוק נשרף”, הוא מספר, “כי באופן כללי, בשנות ה־80 לא היה נהוג לאסוף ידע על שריפות. שירותי הכבאות כיבו את השריפה והלכו, וכך פחות או יותר זה נגמר”.
רק כשמתאמצים, רואים את הסימנים
לצורך הדיון במשמעות הקמת פארק הטבע, הוקמה ועדה מיוחדת. פרט לאבי היו חברים בה מנכ”ל קרן רוטשילד דאז, ארתור פריד, מנהלי גני הנדיב, מנכ”ל החברה להגנת הטבע יואב שגיא, הארכיאולוג יזהר הירשפלד, היערן גבי שילר ממכון וולקני ואדריכל הנוף שמוליק בורמיל.
“כצעד ראשון וכחלק מכוונה ללמוד את המקום באופן יסודי, החלטנו למפות את הפארק ולהבין מה נשרף ואיפה”, אבי מספר. “כיוון שכבר עברו חמש שנים מהשריפה, לא ראו את הנזקים שלה בשטח. הסתובבנו והכול היה ירוק, כי השיחים כבר הספיקו להתחדש תוך שנה־שנתיים. רק כשעוצרים ליד השיח ומתאמצים, אפשר לראות את הסימנים: קצה הענפים העליונים שחורים, וחלק מהענפים התחתונים שרופים. בסופו של דבר, אחרי עבודה מאוד מאומצת של מיפוי כל השטח, יכולנו להעריך שנשרף כשליש משטח הפארק”.