קוצן מצוי Acomys dimidiatus dimidiatus
הקוצן המצוי הוא מכרסם קטן: אורכו כ-11.4 ס”מ ומשקלו כ-40 גרם. ומה מייחד אותו ממכרסמים קטנים אחרים? אפשר לנחש זאת משמו: יש לו קוצים! הקוצים מכסים את החלק האחורי של גבו, וביניהם – שערות צמריות. אמנם קוציו של הקוצן אינם גדולים כקוצי הדרבן, ואינם חדים כקוצי הקיפוד, אבל בכל זאת – קוצים!
צבע פרוותו של תואם את צבע הקרקע באזור שהוא חי בו. למשל: צבעם של קוצנים החיים במדבר הוא צהוב בהיר, ואילו צבעם של קוצנים החיים באזורי בזלת הוא אפור-חום כהה.
הקוצנים חיים בחבורות. הם פעילים בעיקר בשעות הערב המוקדמות, ואילו בשעות היום הם מסתתרים במחילות טבעיות, בנקיקי סלע או בערמות אבנים. מחילה של קוצנים מסגירה מיד את המאכל האהוב עליהם: חלזונות. הקונכיות הריקות נערמות בערמות גדולות בפתח המחילה. אך לא רק חלזונות הם אוכלים. למעשה, הם אוכלי-כול, ותפריטם מגוון: זרעים, ירק, חיפושיות וחרקים אחרים, סרטני יבשה, חלזונות ואף גללים של פרסתנים.
כל נקבה ממליטה פעמיים-שלוש בשנה, ולעתים אף יותר, ובכל המלטה 5-1 גורים. בניגוד לגורי מכרסמים אחרים, הנולדים חסרי ישע ועירומים, גורי הקוצן נולדים מפותחים יחסית: הם מכוסים בשיער קצר, עיניהם ואוזניהם פקוחות, והם מתחילים לנוע בסביבתם הקרובה כשהם בני יום אחד בלבד. פרוותם של הגורים אפורה ורכה. בגיל חודשיים, כאשר הם מגיעים לבגרות מינית, פרוותם מתחלפת לפרוות בוגר בעלת קוצים.