בז עצים Falco subbuteo
בז העצים הוא עוף דורס נודד. הוא חורף (שוהה בתקופת החורף) באפריקה, ואילו בקיץ הוא עף צפונה ומקנן במקומות רבים בעולם – מן המזרח (יפן וסין) ועד המערב (אירופה). רוב אזורי הקינון שלו נמצאים צפונה לנו, כלומר – ישראל היא הגבול הדרומי של אזור הקינון שלו.
לזכר ולנקבה מראה דומה: צבע הראש והגב תכלכל כהה, ונוצות לבנות מקשטות את אזור הגרון ומסביב לצוואר. אורך גופה של הנקבה כ-35 ס”מ, והיא גדולה מעט מהזכר (אורכו מגיע רק ל-30 ס”מ).
כמו שאר מיני הבז גם בז העצים אינו בונה קנים לקינון אלא פולש לקנים נטושים של עופות אחרים, כגון: עורבים ואנפות. לעתים קרבות ניטשים בין “בעלי הבית”, שבנו את הקן, לבין הבזים הפולשים.
בעונת החיזור, באביב, הזכר מבצע מעופי-חיזור מרהיבים ומשמיע צריחות קולניות. הנקבה מטילה בקן 3 ביצים ודוגרת עליהן במשך כחודש. הזכר אוסף מזון ומביא אותו אל הנקבה. אחרי שהגוזלים בוקעים – הוא מאכיל גם אותם.
בז העצים תופס את טרפו בתמרוני תעופה זריזים. מזונו: ציפורים, חרקים ועטלפים, שהוא צד במשך היום או בשעות הערב. באחת משיטות הציד שלו הוא מגיע לאתרי לינה של ציפורים על עצים, ומתעופף במשק כנפיים קולני קרוב אליהן. בדרך זאת הוא מעורר בהלה אצל הציפורים ומצליח לתפוס חלק מהן.
בז העצים קורע גזרים מן הטרף בעזרת המקור המאונקל שלו, ומגיש אותם לנקבה או לגוזלים שבקן.
הודות לכנפיים הארוכות והצרות שלו, בז העצים מבצע תמרוני תעופה זריזים.