שועל מצוי Vulpus vulpus
צילום התמונה: אייל ברטוב
השועל המצוי נחשב בעיני רבים “טורף ערמומי”, אך האם זה באמת כך?
“טורף”? אכן הוא טורף מכרסמים, ציפורים וחרקים, אך למעשה, הוא אוכל-כול, ומזונו מגוון מאוד: מפירות, ירקות ושיירי מזון שהוא מוצא במזבלות.
“ערמומי”? אולי במשלים… במציאות, הערמומיות אינה עוזרת לו נגד התן הזהוב, שהוא מתחרהו העיקרי על בתי גידול, ודוחק אותו יותר ויותר מאזורים שונים בארץ.
אורך גופו כ- 60 ס”מ ומשקלו כ- 3.3 ק”ג. הוא פעיל בלילה וחי במחילות פשוטות, שהוא חופר בעצמו, או שחפרו בעלי-חיים אחרים – דרבנים למשל.
שועלים הם בעלי-חיים טריטוריאליים: הם חיים בזוגות או במשפחות, המונות עד 6 שועלים בוגרים. הבוגרים מסמנים את תחום המחיה שלהם בהטלת שתן, שריחו חריף מאוד, ובהטלת צואה, הנושאת ריח שנפרש מבלוטות פי הטבעת.
לקראת ההמלטה הנקבה מורטת פרווה מבטנה, ומרפדת בה את מחילתה. היא ממליטה 5-2 גורים חסרי אונים (כמו גורי כלבים), ושני ההורים מטפלים בהם. הגורים פוקחים את עיניהם לראשונה בגיל שבועיים, ובגיל חודש הם מתחילים לאכול אוכל מוצק ולצאת מן המחילה. כשהם בני חמישה חודשים הם נעשים עצמאיים, ובסתיו הראשון לחייהם הם עוזבים את הטריטוריה של ההורים ומתפזרים למרחק של עשרות קילומטרים.
חשוב לדעת! – בארץ (ובאירופה) בין חיות הבר השועל הוא נושא הכלבת העיקרי. אמנם שועלים מפחדים מבני אדם, אך שועל נגוע בכלבת עלול לתקוף. לכן, יש להיזהר משועל המתקרב לבני אדם!