קיסוסית קוצנית Smilax aspera
הקיסוסית הקוצנית היא מטפס קוצני, שענפיו מעוצים, ויכולים להגיע לאורך של מטרים אחדים. הוא מטפס בעזרת קוצים אנקוליים (שקצותיהם אינם ישרים אלא כפופים לאחור), המצויים על שולי העלים, על פטוטרות העלים ועל הגבעול וכן בעזרת זוג קנוקנות הצומחות מבסיס כל עלה. בשטחים פתוחים יותר, מחוץ לחורש, נאחזים העלים והגבעולים אלה באלה ויוצרים גוש קוצני צפוף.
הקסוסית היא המטפס הנפוץ ביותר בחורשים רבים בארץ, בעיקר בגליל המערבי.
לקיסוסית הקוצנית שני סוגי עלים הצומחים בתנאי תאורה שונים: בצל צומחים עלים גדולים, דמויי לב, רכים וצבעם ירוק בהיר. בשמש העלים נוקשים, צרים ומוארכים, צורתם דמוית חץ ארוך וצבעם כהה וזרוע כתמים לבנים.
הקיסוסית בולטת במיוחד בעת הלבלוב ובעת הבשלת הפירות. הלבלוב, המתרחש בעונת האביב, הוא בצבע אדום עז, יפה במיוחד. הפרחים המופיעים בעונת הסתיו הם קטנים, ירקרקים ולא בולטים. הפרחים הם חד-מיניים (יש פרחים זכריים ויש פרחים נקביים) והצמחים הם דו-ביתיים (יש צמח זכר ויש צמח נקבה). הם מואבקים על ידי צרעות.
הפרחים הנקביים מבשילים לפירות בחורף והם נראים כאשכולות של פירות עסיסיים, אדומים ועגולים, בולטים לעין בצבעם האדום ובברק המיוחד להם. הפירות מושכים ציפורים האוכלות אותן ומפיצות את הזרעים.
אין להתבלבל בין הקיסוסית לקיסוס, שהוא מטפס השייך למשפחת צמחים אחרת. הסיבה שלשני הצמחים ניתנו שמות דומים נעוצה בעובדה ששניהם מטפסים ויש להן עלים המזכירים זה את זה במידה מסוימת.