צפרדע הנחלים Rana ridibunda
צילום התמונה: אייל ברטוב
צפרדע הנחלים היא הגדולה מכל ששת המינים של הדו-חיים המצויים בארץ ישראל. אמנם הצפרדע נפוצה בכל העולם אך צפרדע הנחלים נפוצה בעיקר בצפון אפריקה, במרכז אירופה ובדרומה. הצפרדעים חיות לרוב במקווי מים קבועים. רוב זמנן הן שוהות בתוך המים, שם הן צדות את טרפן: חרקים, תולעים, ביצי דגים, ראשנים ודו-חיים אחרים.
גודלו של הזכר עד 80 מ”מ ושל הנקבה עד 115 מ”מ. לזכר יש שני חריצים בזוויות הפה, ושתי שלפוחיות משתרבבות מהם החוצה. בעונת הרבייה הן מתנפחות כתיבת תהודה להשמעת קולות חיזור.
לכל מין של צפרדע יש שירה אופיינית, ועל-פי השירה הנקבה מזהה את הזכר בן מינה ומתקרבת אליו. היא מטילה גושי ביצים גדולים של אלפי ביצים, והזכר מפרה אותן במים. לאחר כשבעה ימים הראשנים בוקעים מן הביצים, ובגיל חודשיים הם הופכים לצפרדעים קטנות. צפרדע הנחלים מגיעה לבגרות מינית בגיל שנתיים, והיא חיה שש שנים.
הראשנים צמחוניים, ואילו הבוגרים טורפים בעלי-חיים קטנים (סרטנים, חרקים ושבלולים).
לצפרדעים תפקיד חשוב בשמירה על האיזון האקולוגי, משום שהן משמידות חרקי מים שונים, ובעיקר זחלים וגלמים של יתושים.
מי מזיק לצפרדעים? – בימת החולה היו מינים ייחודיים, אך הם נכחדו בייבוש הימה בשנות ה -50. גם זיהום הנחלים בישראל פגע קשה באוכלוסיית הצפרדעים. נוסף על כך, הצפרדעים הן גם מאכל תאווה לאדם וגם במחקר המדעי השימוש בהן רב. ואם לא די בכך, מלבד האדם יש להן אויבים רבים בטבע: נחשים, עופות ויונקים קטנים.