חיוויאי Circaetus gallicus
צילום התמונה: אייל ברטוב
החיוויאי הוא עוף דורס גדול: אורך גופו כ-70 ס”מ, ומוטת כנפיו כמטר וחצי. גוני נוצותיו חומים-אפורים, וסימן היכר בולט הוא העיניים הצהובות, הקבועות בחזית פרצופו.
החיוויאי הוא עוף מקייץ בארץ – כלומר, הוא מגיע אלינו לקראת הקיץ, מגדל באזורנו את צאצאיו, ולקראת החורף הוא נודד דרומה לאפריקה. רק לעתים נדירות חיוויאים בודדים נשארים בארץ בחורף, בעיקר בנגב החם או בחורף לא קר במיוחד.
בסתיו ובאביב אלפי חיווייאים חולפים באזורנו, בנדודיהם מאירופה – שם הם מקייצים, לאפריקה – שם הם חורפים, ובחזרה.
הראייה של החיוויאי כה חדה, עד שהוא מצליח לצוד על הקרקע בעלי-חיים קטנים – זוחלים, מכרסמים, דו-חיים, חרקים, קיפודים וציפורי שיר – שהוא מאתר תוך כדי דאייה באוויר בגובה רב. אמנם תפריטם של דורסים אלה מגוון, אך בעיקר הם צדים נחשים (כ-70% מבעלי-החיים שהם לוכדים, הם נחשים), ומכאן השם חיוויאי (בארמית: חיוויא = נחש).
לאחר שהחיוויאי לוכד נחש, הוא אוחז בו ברגליו והורג אותו במכת מקור מהירה. אם הנחש גדול במיוחד, החיוויאי מתעופף עמו, שומט אותו מגובה רב ורק אחר-כך אוכל אותו.
זוגות החיווייאים שמקייצים בארץ, שומרים על טריטוריות, ששטחן עד 7 קמ”ר, ומגרשים משם חיווייאים אחרים. הם בונים את הקן על עצים, שיש מהם תצפית טובה אל הסביבה.
בני הזוג מגדלים גוזל אחד בשנה. הנקבה היא הדוגרת העיקרית, ואילו הזכר עסוק בעיקר באיסוף מזון, עבורה ועבור הגוזל שבוקע מן הביצה.