קמטן החורש Ophisaurus opodus
קמטן החורש הוא זוחל חסר רגליים ממשפחת הקמטניים. הוא נפוץ בדרום רוסיה, בבלקן, במערב אסיה ובמרכזה. בארץ הוא נפוץ בחורש הים התיכוני. הוא זוחל יומי חובב צל, ולכן הוא מסתתר בסלעים, באבנים וכן בשורשים של עצי חורש.
למרות דמיונו לנחש, קמטן החורש אינו נחש אלא לטאה, ומהגדולות במשפחה. אורכו מגיע ל- 120 ס”מ (כמחצית מזה אורך זנבו), גופו גלילי והוא חסר רגליים. צבעו חום אחיד. יש לו פתחי אוזניים ועפעפיים נעים. עורו קשה מאוד בשל לוחיות העצם המצויות בו. שני הקמטים בצדי גופו הקנו לו את שמו. קמטים אלה מאפשרים לו להרחיב את גופו לצורך נשימה ובליעת הטרף.
זנבו של קמטן החורש ארוך ושביר. שבירות זאת משמשת אותו להתגוננות: לאחר שהזנב נשבר, החלק הנפרד מפרפר ומושך את תשומת הלב של האויב, והקמטן יכול לחמוק. הזנב השבור צומח שוב. ועוד דרך התגוננות שלו היא הפרשה של חומר ירוק בעל ריח דוחה.
מזונו: לטאות, עכברים ובעיקר חלזונות.
הנקבה מטילה 15-10 ביצים בשגר. לאחר ההטלה היא כורכת את עצמה סביב הביצים (בניגוד לרוב הזוחלים), ושומרת עליהם. לאחר שהצעירים בוקעים, היא נוטשת אותם. רוב הצעירים נטרפים ורק מעטים מגיעים לבגרות.= תוחלת החיים של קמטן החורש: 40 שנה.
קמטן החורש מוסווה טוב בסביבתו, ולכן אינו נוהג לברוח בשעת סכנה. יש הטועים וחושבים שהוא נחש, ולכן הורגים אותו. היום קמטן החורש הוא בעל חיים מוגן.