צוצלת Streptopelia senegalensis
הצוצלת היא אחד מסוגי התור ממשפחת היוניים. היא נפוצה מצפון אפריקה ועד לדרום אירופה. מקום מחייתה הראשוני היה בנופים של שיחים קוצניים ושל עצים דלילים, לאורך נהרות וליד מקורות מים קבועים. כיום היא שוכנת גם במקומות יישוב של האדם.
ראשה קטן, מקורה קצר, וזנבה ארוך יחסית, היא ניזונה בעיקר מזרעים, ופעילותה יומית בלבד. קל לזהות את הצוצלת לפי טפיחת כנפיה בזמן תעופה.
המיית הצוצלת היא מהקולות המוכרים בארץ. קולות המייתה נישאים בימי הקיץ מאור ראשון ונמשכים מרבית שעות היממה. אלה בעיקר קולות החיזור של הזכר לזוגתו. ואכן, הצוצלות חיות לרוב בזוגות, אך מחוץ לעונת הקינון הן עשויות להתלהק, במיוחד במקומות שופעי מזון, ואז הן לנות בעצים שופעי עלווה.
הצוצלות מקננות רוב חודשי השנה – בעצים, בשיחים ובמבנים. לקראת הקינון הזכר מרבה לעוף במעופי ראווה, המסמלים חיזור והכרזה על טריטוריה. מעוף הכלולות הזה נעשה בחתירה למעלה וגלישה למטה.
בכל הטלה יש בדרך כלל 2 ביצים. על-פי-רוב הצוצלת דוגרת בעצים ובשיחים, אולם בארץ היא דוגרת במבנים של בני-אדם. הדגירה מתחילה עם הטלת הביצה הראשונה אבל רק עם הטלת הביצה השנייה היא נעשית ברציפות.
לאחר 14 ימי דגירה הגוזלים בוקעים. הם עוזבים את הקן בגיל 16-15 יום, אם כי הם מסוגלים לעוף רק בהיותם בני 19 יום.
פרטים רבים של קרציות היונים נטפלים אל הצוצלות. אלה הם טפילים מוצצי דם וגורמים לגירוד קשה, העלולים לחדור למגוריו של האדם, לאחר שהגוזלים פורחים מקן סמוך.