מה זה טבע? – סדרת הרצאות בהנחיית טובי המרצים
ימי שני | 18:00 – 19:30 | מרכז המבקרים, רמת הנדיב
6 הרצאות, הראשונה ב- 3 למרץ, 2025
אנו רגילים לכנות בשם “טבע” את מה שאינו נוצר כתוצאה של התערבות אנושית: יש פרחי גן ויש פרחי בר בטבע, יש חיות בית שתורבתו ויש חיות בר בטבע הפראי. ומה לגבי בני האדם? האם בני האדם החיים על פי דפוסים תרבותיים אינם חיים בטבע?
בסדרת ההרצאות “מה זה טבע?” נעמוד על התפתחות המושג בחשיבה הפילוסופית והמדעית ונסביר את התפקיד המרכזי שיש ל’טבע’ בהבנת האדם. הסדרה תעסוק בהיבטים השונים של מושג הטבע בחיי האדם: במדע, בתרבות, באומנות, ברפואה, במחשבה המדינית ובחיי היומיום.

לידתו של “חוק טבע” והשפעתו על תפיסת המדע והאדם | 3/3/2025
מרצה: פרופ’ רות לורנד
מהו הטבע וכיצד הוא מתנהל? בשאלה זו עסקו מראשית הפילוסופיה, לפני כ־2,500 שנה. המושג “חוק טבע” התגבש במאה ה־17 עם לידתו של המדע המודרני. הביטוי הפילוסופי המובהק הוטבע על ידי דקארט, שחיפש את הידיעה הוודאית, המתנערת מאמונות ומוסכמות מסורתיות. הפיזיקה של ניוטון נתפסה כביטוי המדעי המובהק של חוקי טבע. במאה ה־20 ירד חוק הטבע מגדולתו וכיום אין לו כמעט תפקיד במדע. בהרצאה נדון בהיסטוריה של חוק זה ובהשלכותיו על החשיבה המדעית ועל תפיסת האדם כחלק מן הטבע.

טבע, אדם ובריאותו | 10.3.25
מרצה: פרופ’ ליאוניד אדלמן
האם מחלה ובריאות הן הפכים? מה מקומן של מחלות בטבע?
בהרצאה ייבחנו המחלות כתופעה טבעית שהשפעתה על האדם ועל החברה האנושית משמעותית ולא בהכרח שלילית.
כמו כן, נדון באופן שבו מגפות, בהן מגפת הקורונה, משנות את העולם, האם יש עתיד לעולם המחלות, ואם כן – מהו.

חוקי מדינה וחוקי טבע | 17.3.25
מרצה: פרופ’ אמריטוס עודד בלבן
כיצד מגדירים טבע? המושגים של חוקי טבע וחוקי מדינה שונים עד מאוד זה מזה, ועם זאת יש ביניהם מן המשותף. את חוקי החברה בני אדם מחוקקים, ובהרצאה אטען שבמובן מה גם את חוקי הטבע! את חוקי המדינה אפשר להפר, והדבר עלול לגרור ענישה. האם אפשר להפר חוקי טבע? ומה המשמעות של הפרתם?

יחסו של האדם לטבע כפי שבא לביטוי בספרות היהודית הקדומה| 24.3.25
מרצה: ד”ר ענבר רווה
ההרצאה תעסוק בהבנת האדם את מקומו במערכת האקולוגית שהוא חלק ממנה, כפי שבאה לביטוי בספרות היהודית הקדומה. נעמוד על המחלוקת בין תפיסות אנתרופוצנטריות וביוצנטריות כפי שהן מנוסחות בספרותנו הקלאסית. הנושא יודגם באמצעות קריאה באגדה המרחיבה את הסיפור המקראי ובעיבודה המודרני לילדים.

טבע מעשה ידי אדם – גלגוליו של מושג ה”טבע” | 31.3.25
מרצה: פרופ’ רות לורנד
כשמתארים אירוע או אובייקט כלשהו כ”טבעי”, בדרך כלל מתכוונים למשהו חיובי. לתובנה זו יש השלכות לא רק על גישות מדעיות, כי אם גם על חיי התרבות, ההתנהלות החברתית ותפיסת המוסר. בהרצאה נדון במגמות אלה בפילוסופיה היוונית של אפלטון ואריסטו; בפילוסופיה של המאה ה־17, בעיקר אצל הובס ושפינוזה, ובפילוסופיה של המאה ה־18 אצל קאנט. נברר כיצד התגלגל מושג ה”טבע” למעמד של הראוי וההגון בתפיסת האדם בכלל ובחיי החברה והמדינה בפרט.

טבע ונוף באומנות ישראלית | 7.4.25
מרצה: ד”ר טלי תמיר
נושא הטבע והנוף באומנות ארץ־ישראלית היה מאז ומתמיד בעל חשיבות מרכזית לשם הכרת המולדת החדשה־ישנה ובניית הזהות בה. ב”בצלאל” של שץ ליקטו צמחים ופחלצו ציפורים ובעלי חיים כדי ללמוד את הטבע המקומי ולשלבו בציורים. הקרבה לטבע וההתמודדות עם האדמה, עם החקלאות ועם האקלים נחשבו לתכונות נכספות, שהטמעתן בגוף היהודי החדש העידה על ריפוי והתאוששות מתחלואי הגלות. בהרצאה נדון כיצד השיח הרפלקסיבי עם המורשת החינוכית הציונית ועם הזהות הישראלית מתבטא באזכורים של טבע, צמחים ובעלי חיים מקומיים באומנות הישראלית ונמשך עד היום.
ניתן להרשם להרצאה בודדת או לכל סדרת ההרצאות
כרטיס יחיד להרצאה בודדת: 75 ₪
כרטיס זוגי להרצאה בודדת: 135 ₪
כרטיס יחיד לכל הסדרה: 450 ₪
כרטיס זוגי לכל הסדרה: 810 ₪
ההרצאות יתקיימו בכיתות במרכז המבקרים, ברמת הנדיב וייארכו כשעה וחצי
לפרטים נוספים ניתן לפנות ל: [email protected], יואל 052-4398074

הצטרפו לקבוצת הוואטאסאפ החדשה שלנו והתעדכנו בכל הפעילויות והאירועים ברמת הנדיב: רמת הנדיב- תרבות וטבע
יש לך שאלה? נשמח לעזור
אולי יעניין אותך גם...
קיימות
גינון מושך פרפרים
המונח טביעת כף הרגל האקולוגית קורם עור וגידים בחלק המערבי של מרכז המבקרים. תא גינון גדול בצורה של כף רגל מונח במרכז המתחם, העקב פונה לצפון, הבוהן וארבע אצבעות, כיחידה אחת – לדרום.
לגלות את המקום
שביל המעיין(כחול)
שביל שהוא מסע בזמן, ובמרכזו סיפורו של עין צור – מעיין שופע שהביא לכאן מתיישבים רבים בתקופות היסטוריות שונות.חורש ים־תיכוני תצפיות נוף, בית מרחץ רומי והמון פינות קסומות למנוחה.
אופי השביל: קל, מתאים לכל הגילאים
צבע סימון: כחול-לבן-כחול
אורך השביל: כשני קילומטרים וחצי.
משך הטיול: כשעה וחצי.
עונה מומלצת: כל השנה.
איפה אוכלים
לאכול כאן
להשלמת חוויית הביקור ברמת הנדיב אתם מוזמנים ליהנות במטעים, בית קפה-מסעדה המציע שילוב מיוחד של תפריט חלבי כשר, מתחם פיקניק מוצל, או קיוסק.