P3252715-scaled-aspect-ratio-x

אדם, טבע, רוח

בית להרצאות ולקורסים ברמת הנדיב

קתדרת ההרצאות והקורסים של רמת הנדיב מזמינה אתכם למסע מעורר השראה במפגשים המורכבים והמרתקים בין האדם והטבע. המפגשים מציעים הזדמנות ייחודית לחקור סוגיות מגוונות ומעשירות מתחומי הדעת השונים, כגון: אקולוגיה, פילוסופיה, משפט, רפואה, תרבות ועוד ובהנחיית מיטב המרצים והמנחים בארץ.

סדרת הרצאות – מה זה טבע?

אנו רגילים לכנות בשם “טבע” את מה שאינו נוצר כתוצאה של התערבות אנושית: יש פרחי גן ויש פרחי בר בטבע, יש חיות בית שתורבתו ויש חיות בר בטבע הפראי. ומה לגבי בני האדם? האם בני האדם החיים על פי דפוסים תרבותיים אינם חיים בטבע?

WhatsApp Image 2024-07-04 at 11.36.15

בסדרת ההרצאות מה זה טבע? נעמוד על התפתחות המושג בחשיבה הפילוסופית והמדעית ונסביר את התפקיד המרכזי שיש ל’טבע’ בהבנת האדם. הסדרה תעסוק בהיבטים השונים של מושג הטבע בחיי האדם: במדע, בתרבות, באומנות, ברפואה, במחשבה המדינית ובחיי היומיום.

הרצאה 1, 3/3/2025: לידתו של “חוק טבע” והשפעתו על תפיסת המדע והאדם

מהו הטבע וכיצד הוא מתנהל? בשאלה זו עסקו מראשית הפילוסופיה, לפני כ־2,500 שנה. המושג “חוק טבע” התגבש במאה ה־17 עם לידתו של המדע המודרני. הביטוי הפילוסופי המובהק הוטבע על ידי דקארט, שחיפש את הידיעה הוודאית, המתנערת מאמונות ומוסכמות מסורתיות. הפיזיקה של ניוטון נתפסה כביטוי המדעי המובהק של חוקי טבע. במאה ה־20 ירד חוק הטבע מגדולתו וכיום אין לו כמעט תפקיד במדע. בהרצאה נדון בהיסטוריה של חוק זה ובהשלכותיו על החשיבה המדעית ועל תפיסת האדם כחלק מן הטבע.

מרצה: פרופ’ רות לורנד – פרופסור אמריטה מהחוג לפילוסופיה באוניברסיטת חיפה, סופרת ומשוררת. ספרי הפרוזה האחרונים שפרסמה הם ״תחרה הונגרית״ ו״מותו של המחבר״.

הרצאה 2, 10/3/2025: חוקי מדינה וחוקי טבע

כיצד מגדירים טבע? המושגים של חוקי טבע וחוקי מדינה שונים עד מאוד זה מזה, ועם זאת יש ביניהם מן המשותף. את חוקי החברה בני אדם מחוקקים, ובהרצאה אטען שבמובן מה גם את חוקי הטבע! את חוקי המדינה אפשר להפר, והדבר עלול לגרור ענישה. האם אפשר להפר חוקי טבע? ומה המשמעות של הפרתם?

מרצה: פרופ’ אמריטוס עודד בלבן – היה ראש החוג לפילוסופיה וראש החוג לתלמידים מצטיינים באוניברסיטת חיפה. תחומי התמחות: תורת ההכרה, תולדות הפילוסופיה ופילוסופיה מדינית. כתב יותר מ־50 מאמרים מקצועיים, ביניהם: ״סובייקט ותודעה – מחקר פילוסופי על התודעה העצמית״, ״פוליטיקה ואידיאולוגיה״, ״גבולות החופש״ ו״הבנת סכסוך: המשא ומתן בקמפ דיויד בין ישראל לפלשתינים ומעבר לו”.

הרצאה 3, 17/3/2025: טבע, אדם ובריאותו

האם מחלה ובריאות הן הפכים? מה מקומן של מחלות בטבע? בהרצאה ייבחנו המחלות כתופעה טבעית שהשפעתה על האדם ועל החברה האנושית משמעותית ולא בהכרח שלילית. כמו כן, נדון באופן שבו מגפות, בהן מגפת הקורונה, משנות את העולם, האם יש עתיד לעולם המחלות, ואם כן – מהו.

מרצה: פרופ’ ליאוניד אדלמן – רופא, מומחה להרדמה וטיפול נמרץ, מנהל מחלקת הרדמה בבית חולים אסותא אשדוד. בעבר יו״ר ההסתדרות הרפואית בישראל, נשיא ארגון הרפאים העולמי וראש החוג להרדמה וטיפול נמרץ באוניברסיטת תל אביב.

הרצאה 4, 24/3/2025: אי־אפשר, וזה בסדר ואפילו מדעי

נבחן כיצד המדע מסביר תופעות טבע, בכללן טבע האדם. נדגים את יתרונותיו של ההסבר המדעי ואת חסרונותיו; כדי להסביר מערכת כה מורכבת כמערכת הטבע צריך לפרקה למרכיבים, אך בכל פירוק אובד משהו שלא ניתן לשחזרו. נראה מדוע ההסבר המדעי לטבע בכלל ולטבע האדם בפרט אינו שלם אך מועיל.

מרצה: פרופ’ שמעון מרום – פרופסור, מופקד הקתדרה למדעים ע״ש זיידן בטכניון. מלמד וחוקר מערכות פיזיולוגיות ואת הסתגלותן לסביבה דינמית. עמד בראש תכנית רוטשילד למצוינים בטכניון, היה דיקן הפקולטה לרפואה בטכניון והמשנה לנשיא לעניינים אקדמיים, ומשנת 2023 מנהל את מוסד שמואל נאמן בטכניון.

הרצאה 5, 31/3/2025: טבע מעשה ידי אדם – גלגוליו של מושג ה”טבע”

כשמתארים אירוע או אובייקט כלשהו כ”טבעי”, בדרך כלל מתכוונים למשהו חיובי. לתובנה זו יש השלכות לא רק על גישות מדעיות, כי אם גם על חיי התרבות, ההתנהלות החברתית ותפיסת המוסר. בהרצאה נדון במגמות אלה בפילוסופיה היוונית של אפלטון ואריסטו; בפילוסופיה של המאה ה־17, בעיקר אצל הובס ושפינוזה, ובפילוסופיה של המאה ה־18 אצל קאנט. נברר כיצד התגלגל מושג ה”טבע” למעמד של הראוי וההגון בתפיסת האדם בכלל ובחיי החברה והמדינה בפרט.

מרצה: פרופ’ רות לורנד – פרופסור אמריטה מהחוג לפילוסופיה באוניברסיטת חיפה, סופרת ומשוררת. ספרי הפרוזה האחרונים שפרסמה הם ״תחרה הונגרית״ ו״מותו של המחבר”.

הרצאה 6, 7/4/2025: טבע ונוף באומנות ישראלית

נושא הטבע והנוף באומנות ארץ־ישראלית היה מאז ומתמיד בעל חשיבות מרכזית לשם הכרת המולדת החדשה־ישנה ובניית הזהות בה. ב”בצלאל” של שץ ליקטו צמחים ופחלצו ציפורים ובעלי חיים כדי ללמוד את הטבע המקומי ולשלבו בציורים. הקרבה לטבע וההתמודדות עם האדמה, עם החקלאות ועם האקלים נחשבו לתכונות נכספות, שהטמעתן בגוף היהודי החדש העידה על ריפוי והתאוששות מתחלואי הגלות. בהרצאה נדון כיצד השיח הרפלקסיבי עם המורשת החינוכית הציונית ועם הזהות הישראלית מתבטא באזכורים של טבע, צמחים ובעלי חיים מקומיים באומנות הישראלית ונמשך עד היום.

מרצה: ד”ר טלי תמיר – בעלת תואר שני ושלישי באוניברסיטת תל אביב. שימשה כאוצרת גלריה הקיבוץ, ולאחר מכן כאוצרת ראשית במוזיאון נחום גוטמן. בנוסף משמשת כאוצרת עצמאית, זוכת פרס האוצר מטעם משרד התרבות. תמיר כתבה מאמרים רבים בכתבי עת וב”ערב רב”, ופרסמה קטלוגים וספרי מחקר באמנות ישראלית.

כרטיס בודד: 450 ₪ לכל סדרת ההרצאות | כרטיס זוגי: 828 ש”ח

ההרצאות יתקיימו בכיתות במרכז המבקרים, ברמת הנדיב וייארכו כשעה וחצי

 

הצטרפו לקבוצת הוואטאסאפ החדשה שלנו והתעדכנו בכל הפעילויות והאירועים ברמת הנדיב: רמת הנדיב- תרבות וטבע

אולי יעניין אותך גם...

קיימות

אדם. קהילה. סביבה.

פעילות ענפה מתקיימת ברמת הנדיב סביב האדם וחיבורו לטבע ולסביבה.
הדבר בא לידי ביטוי, בין השאר, בגינון, בחינוך לקיימות של הדור הצעירו ואירועים המתחשבים בסביבה ותורמים לרווחה ובריאות הקהל.

למידע נוסף >>

לגלות את המקום

מערת הקבר

שעריה של רמת הנדיב נפתחו לראשונה באביב 1954, ביום בו הובאו הברון אדמונד דה רוטשילד ורעייתו אדלאייד למנוחת עולמים במערת הקבר אשר בלב הגנים.

למידע נוסף >>

איפה אוכלים

לאכול כאן

להשלמת חוויית הביקור ברמת הנדיב אתם מוזמנים ליהנות במטעים, בית קפה-מסעדה המציע שילוב מיוחד של תפריט חלבי כשר, מתחם פיקניק מוצל, או קיוסק.

למידע נוסף >>