bar-zait3-e1588540462699-aspect-ratio-x

זה לא דמיוני, העץ הנפוץ ביותר בפארק רמת הנדיב הוא בר-זית בינוני

ד”ר רחלי שוורץ-צחור

בר-זית בינוני, המשתייך למשפחת הזיתיים, הוא הנפוץ ביותר מבין מיני העצים הגדלים בשטח פארק רמת הנדיב. הוא נפוץ מאוד גם בכרמל, בגליל ובכל החבל הים תיכוני בישראל. ובכל זאת הוא אינו מוכר לרבים מחובבי הטבע והמטיילים.

bar zait4

ודאי תשאלו מדוע הוא אינו מוכר? מסתבר שבמשך השנים הוא סבל מיחסי ציבור גרועים. משום מה לא בחרו בו כמושא למחקרים, לא כמודל לציורים וגם לא כתבו אודותיו שירים או סיפורים. וכך הוא נשאר אלמוני למרות נוכחותו המכובדת בטבע הארצישראלי. בנוסף חובבי הטבע נטו לבלבל בינו לבין עץ מוכר ומפורסם בהרבה, הלו הוא האלון המצוי. כיצד אם כן, ניתן להבדיל ביניהם? זה קל באביב ובקיץ, בעת הבשלת הפירות. שכן, לבר-זית פירות סגולים עסיסיים בעוד שפירותיו של האלון המצוי הם כמובן הבלוטים. בהיעדר פירות יש להתבונן כיצד ערוכים העלים, לבר-זית עלים נגדיים ואילו לאלון עלים מסורגים.

ברמת הנדיב בחרנו להוציא את הבר-זית מאלמוניותו, להקדיש לו זמן, משאבים ולערוך מחקר ממושך אודותיו. הופתענו לגלות במחקר שזהו עץ עם מיניות יוצאת דופן! כמחצית מהעצים הם חד-ביתיים כלומר בעלי פרחים דו-מיניים המכילים גם אברי רבייה זכריים (אבקנים) וגם אברי רבייה נקביים (שחלה, עמוד עלי וצלקת) ואילו במחצית השנייה של העצים הפרחים הם זכריים. למעשה פרחים זכריים אלו מכילים גם אברי רבייה נקביים אך החלק הנקבי שלהם עקר. לכן, מבחינה

bar zait1

פונקציונאלית הם מתפקדים כעצים זכריים שהפרחים שלהם תורמים גרגרי אבקה ואינם חונטים פרי. תופעה מעניינת נוספת שנחשפה במחקר היא שהבר-זית מועפץ על די יתוש יוצר עפצים המשתייך למשפחת היתוצים. נקבת היתוץ הלז מטילה ביצים לתוך שחלות פרחי הבר-זית בעזרת צינור הטלה נשלף דמוי מחט. שחלת הפרח מתפתחת לעפץ מצולע אשר בתוכו מתפתח זחל היתוץ. הזחל גדל וגדל ולבסוף מתגלם בתוך העפץ. בדיוק בעת פריחת הבר-זית בשנה העוקבת, פורץ הגולם את דופן העפץ בעזרת זיזים מיוחדים. היתוץ הבוגר מגיח מהגולם, מתעופף לו, מוצא את בן או בת זוגו בכדי להזדווג, הנקבה מחפשת פרחי בר-זית כדי להטיל בשחלה שלהם וחוזר חלילה.

המחקר אודות הבר-זית הבינוני ברמת הנדיב נמשך כעשור, בין השנים 1993-2003 ועסק רבות ובעיקר בהשפעה שיש לרעיית בקר על עצי הבר הזית. שכן ברמת הנדיב נהוגה רעיית בקר כחלק ממשק למניעת שריפות ולטובת שמירת מגוון גבוה של צמחים עשבוניים.

בקבצים המצורפים, ישנם פרסומים מפורטים הכוללים את תוצאות המחקר הממושך שהוציא ולו במעט את הבר-זית הבינוני מאלמוניותו בישראל.

אולי יעניין אותך גם...

קיימות

הקמת השותפות לקיימות אזורית

בשנת 2015 ייסדה רמת הנדיב את “השותפות לקיימות אזורית” במטרה לשלב כוחות למען שיפור איכות החיים באזור. חמש רשויות שכנות, חברו אל רמת הנדיב כדי להתמודד יחד עם אתגרי השמירה על מרקמו הייחודי של המרחב הסובב את בקעת הנדיב ואת נחל תנינים.

למידע נוסף >>

לגלות את המקום

שביל הנשרים(ירוק)

שביל הנשרים הינו המסלול הארוך והמאתגר מבין שלושת המסלולים בפארק ומתאים למשפחות מיטיבות לכת. השביל עובר דרך צמחייה עשירה. לאורך השביל יש נקודות תצפית נפלאות, מערה פרהיסטורית וכלוב אקלום לעופות דורסים.  
אופי הטיול: מתאים למיטיבי לכת בלבד. המסלול כולל ירידה ממצוק תלול.
צבע סימון: ירוק.
אורך השביל: כארבעה קילומטרים.
משך הטיול: כשעתיים וחצי.
עונה מומלצת: אביב

למידע נוסף >>

איפה אוכלים

לאכול כאן

להשלמת חוויית הביקור ברמת הנדיב אתם מוזמנים ליהנות במטעים, בית קפה-מסעדה המציע שילוב מיוחד של תפריט חלבי כשר, מתחם פיקניק מוצל, או קיוסק.

למידע נוסף >>