מזבלה-סמוכה-לשטח-חקלאי-בבקעת-הנדיב-scaled-aspect-ratio-x

קונפליקט בין האדם לחיות הבר – אתגר אקולוגי והשלכותיו במרחב רמת הנדיב

הקונפליקט בין האדם לחיות הבר מהווה אתגר משמעותי עבור אקולוגים וגופי שמירת טבע בעולם. עם התרחבות הפיתוח האנושי, נוצרים תנאים המאפשרים למינים מסוימים לשגשג על חשבון מינים אחרים ובכך לגרום לנזקים אקולוגיים וכלכליים. בישראל, בין המינים אלו ניתן למצוא טורפים כמו תנים, זאבים וכלבים משוטטים, כמו גם חזירי בר אשר מנצלים מקורות מזון שמקורם בפעילות אנושית: פסולת חקלאית, אשפה ושאריות מזון עירוניות. מקורות מזון אלו מצויים במרחבים פתוחים, ובתוך יישובים ושטחים חקלאיים, ומאפשרים לטורפים לקיים אוכלוסיות גדולות ובצפיפות גבוהה תוך גרימת נזקים לטבע, לחקלאות ולתושבים.

מכולה-מלאה-באיזור-בנימינה-שזוכה-לביקורים-של-חיות-בר-aspect-ratio-x
מכולה מלאה באיזור בנימינה שזוכה לביקורים של חיות בר

במרחב הסובב את רמת הנדיב (בנימינה-גבעת עדה, זיכרון יעקב, יישובי אלונה ויישובי חוף הכרמל) קיימת צפיפות גבוהה של תנים וחזירי בר, הפעילים בשלושת שימושי הקרקע העיקריים: טבע, חקלאות ומגורים. במהלך היום הם עשויים לנוח באחד האזורים, ובלילה לנוע ביניהם. בטבע, הם טורפים בעלי חיים כמו צבאים ופוגעים באוכלוסיות חיות בר אחרות. בחקלאות הם גורמים לנזקים ליבולים ולתשתיות, ובאזורים מיושבים יוצרים מטרדים כמו הפיכת פחים, פגיעה בגינון ואף מהווים סיכון לפציעות ולבריאות הציבור.

על אף שניסיונות לדילול אוכלוסיות תנים וחזירי בר עשויים להקטין את נוכחותם באזור לפרק זמן מוגבל (כאשר לא מבוצעים נכון), מחקרים מראים שללא הקטנת מקורות המזון האנתרופוגניים (שמקורם בפעילות אנושית), האוכלוסיות עשויות להתאושש במהירות ולעיתים אף להתרבות בצורה מוגברת לאחר הדילול. דוגמה לכך ניתן למצוא במדינות רבות באירופה, בהן ניצודים מדי שנה למעלה מ-50% מחזירי הבר, אך האוכלוסיות ממשיכות לגדול.

עודפי פרי שנזרקו בשטח חקלאי ליד גבעת עדה
עודפי פרי שנזרקו בשטח חקלאי ליד גבעת עדה

במסגרת התוכנית לניטור אקולוגי ארוך טווח ברמת הנדיב, נצפתה ירידה משמעותית באוכלוסיית הצבאים מאז 2017 ועד 2022, ככל הנראה כתוצאה מטריפה מוגברת על ידי תנים. במקביל, הנתונים הצביעו על עלייה בצפיפות או בפעילות של תנים בפארק ובסביבתו. נראה שטריפה מוגברת ע”י תנים היא שהביאה לירידה במספר הצבאים, וכנראה גם באוכלוסיות אחרות של חיות בר.

לגבי חזירי בר, אין בידנו מספיק נתונים. במהלך השנים התבצעו מספר מאמצי מחקר וניטור להרחבת והעמקת הידע על תנים וחזירי בר, ביניהם:

שאריות מזון בחניון בבקעת הנדיב
שאריות מזון בחניון בבקעת הנדיב

היות שנראה כי טריפה, ובעיקר ע”י תנים היא הגורם העיקרי המאיים על אוכלוסיית הצבאים ברמת הנדיב וכי במרחב הסובב את הפארק ישנו מזון זמין בשפע עבורם, החל בשנת 2023 מיפוי שבועי שוטף של מוקדי פסולת חקלאית, מזון עודף לחתולים ואשפה באזור במטרה לרסן את אוכלוסיית התנים ולסייע להתאוששות הצבאים ואוכלוסיות נוספות. כחלק מהמאמצים המחקריים מושדרו שבעה תנים בקולרי GPS, כדי ללמוד על דפוסי הפעילות ושיחור המזון שלהם. כמהלך משלים בימים אלו (אוקטובר 2024) אנו פועלים מול הרשויות המקומיות באזור כדי למצוא פתרונות ישימים למפגעים התברואתיים והאקולוגיים במרחב.

אולי יעניין אותך גם...

קיימות

הקמת השותפות לקיימות אזורית

בשנת 2015 ייסדה רמת הנדיב את “השותפות לקיימות אזורית” במטרה לשלב כוחות למען שיפור איכות החיים באזור. חמש רשויות שכנות, חברו אל רמת הנדיב כדי להתמודד יחד עם אתגרי השמירה על מרקמו הייחודי של המרחב הסובב את בקעת הנדיב ואת נחל תנינים.

למידע נוסף >>

לגלות את המקום

שביל האחוזה(אדום)

השביל עובר דרך אזור צפוף צמחייה טבעית ומגיע אל שרידיה של חורבת עקב, ווילה כפרית מהתקופה הביזנטית, הצופה אל הכרמל, לרכס הר אמיר, צפון השרון ולחוף הים התיכון.
אופי השביל: בינוני, מתאים לילדים מגיל 5–6
צבע סימון: לבן-אדום-לבן
אורך השביל: כ- 4 קילומטרים.
משך הטיול: בין שעתיים לשלוש.
עונות מומלצת: סתיו, חורף ואביב.

למידע נוסף >>

איפה אוכלים

לאכול כאן

להשלמת חוויית הביקור ברמת הנדיב אתם מוזמנים ליהנות במטעים, בית קפה-מסעדה המציע שילוב מיוחד של תפריט חלבי כשר, מתחם פיקניק מוצל, או קיוסק.

למידע נוסף >>