עופות מתפרצים ברמת הנדיב
מין מתפרץ הוא מין מקומי, סתגלתן אשר משגשג בסביבת האדם. חלק ממינים אלה הינם אוכלי כול, אשר הסתגלו לאכילת אשפה וניצול אזורים חקלאיים, ורובם אף אינטליגנטיים מאוד.
העורבני והעורב האפור הם שני מינים של בעלי כנף מקומיים אשר מקננים ברמת הנדיב והפכו בעשורים האחרונים למינים מתפרצים בישראל. בעוד שבעבר תפוצתם הייתה מוגבלת לחבל הים תיכוני בישראל, היום הם נפוצים גם בחבל המדברי.
ניתוח של השינויים בחברת העופות ברמת הנדיב בשני העשורים האחרונים (2004-2023) הראה עליה של 130% בשפע העורבים האפורים ועליה של 254% בשפע העורבנים.
התנודות באוכלוסיות אלה מנוטרות במסגרת סקר הקינון של רמת הנדיב, הנערך בפארק הטבע מדי 3 שנים החל משנת 2024. לגבי העורבנים והקשר שלהם להתפשטות אורנים וללחץ הטריפה על ציפורי השיר בפארק התבצע מחקר מעמיק.
מין מתפרץ נוסף אשר נוכח בשטח פארק הטבע אך אינו מקנן בו הוא אנפית הבקר. מחקר שבוצע ברמת הנדיב על ידי חוקרים מאוניברסיטת חיפה מצא כי חברת הזוחלים המתקיימת ברמת הנדיב דלה באופן חריג יחסית לבתי גידול דומים בצפון הארץ, ככל הנראה עקב טריפה על ידי אנפיות בקר.
בעקבות המחקר נקט צוות פארק הטבע במספר מאמצים: לפני מספר חודשים החל ניטור קבוע של האנפיות בפארק על מנת לעקוב אחר שינויים באוכלוסייתן, ובימים אלה (קיץ 2024) נעשים ניסיונות למשדר מספר פרטים של אנפיות כדי להבין את דפוסי התנועה שלהן ואת המיקום המדוייק של מושבות הקינון שלהן.