בשנת 2007 הוחל ביצירתה של תכנית אב לרמת הנדיב. לראשונה מאז הוקמה נוסחו חזון, מטרות ורעיונות, המכוונים את העשייה במקום.
תפיסת החזון צמחה מתוך ההקשר ההיסטורי של רמת הנדיב, המבוטא בחוק שחוקק בכנסת בשנת 1958. לשון החוק מייעדת את “מקרקעי רמת הנדיב” לשמש “כגן ציבורי ופארק המוקדש לצמיתות להנצחת זכרו של בנימין דה־רוטשילד ז”ל”.
לכך נוספה הכרה בייחודה של רמת הנדיב בנוף הארץ, לא בזכות מגוון מינים חריג או ממצאי ארכיאולוגיה ומורשת יוצאי דופן, אלא משום היותה נוף ארצישראלי – ים תיכוני טיפוסי במובנים רבים. זוהי כברת ארץ המייצגת שטחים פתוחים דומים בישראל, על מגוון ועושר המינים שבה, ועל הדילמות והסוגיות האופייניות בניהול שטח פתוח שאינו שואף להיות “בועה סגורה”.
במצב זה, משקף החזון של רמת הנדיב מצב דינאמי, המתבטא בשאיפה מתמדת לאיזון בין ערכי מורשת לערכי סביבה, בין פעילות המרוכזת באדם לבין פעילות המכוונת לשמירת טבע.
ההחלטה לפעול ליצירת תכנית אב נבעה מתוך הכרה בגידול שחל בתחומי הפעילות ובהיקף העשייה ברמת הנדיב. בתהליך, שהובל על ידי משרד התכנון של מוטי קפלן ושהונחה וכוון על ידי ועדת היגוי, עבר צוות רמת הנדיב בירור פנימי של זהות המקום ושל החזון לאורו רמת הנדיב עתידה לפעול. הערכים המכוונים את העשייה היומיומית במקום חודדו ונוסחו והתקיימו דיונים בנושא עם צוותים פנימיים וגורמים חיצוניים. בהמשך הוגדרו מטרות ארוכות טווח ונקבעו יעדים להשגתם.
השאיפה במהלך זה הינה להיטיב לנווט את העשייה העתידית ברמת הנדיב לכיוונים רצויים, תוך שימת לב להזדמנויות חדשות ותוך ניצול המשאבים הקיימים באופן מיטבי.
חזון רמת הנדיב ( Vision)
רמת הנדיב, זיכרון חי לברון בנימין אדמונד דה- רוטשילד, פועלת למען הציבור על גווניו, היום ובדורות הבאים.
רמת הנדיב רואה עצמה כגוף מוביל בניהול משאבי טבע וערכי תרבות תוך הקפדה על יחסי גומלין מקיימים בין אדם, טבע וסביבה, וכמקור להנחלת רעיונות אלה לקהלים רחבים.
רעיונות מכוונים (guiding principles)
מצוינות – הצבת סף גבוה לצורות ניהול שטח, חינוך, מורשת, מחקר וקשרי קהילה
חדשנות, יצירתיות – אימוץ דרכים חדשות למימוש המטרות בתחומי הפעולה השונים
שלווה, פשטות, הנאה – פיתוח אתר המשמש מקום מפלט ומעניק חוויה של נחת ורוגע לכל הבאים בשעריו
פתיחות – יצירת מקום מזמין למגוון אנשים וקהילות, מתוך הבנה, סובלנות ומאור פנים
החתירה למימוש החזון תיעשה על ידי:
- הנצחת זכרו ומורשתו של הנדיב הידוע
- טיפוח אווירה של רוגע, שלווה והנאה לכל הבאים בשערי רמת הנדיב
- טיפוח גן הזיכרון, מורשתו וערכיו האסתטיים, והעמדתו לרשות הציבור
- ניהול פארק הטבע על פי עקרונות של קיימות
- שמירה וטיפוח של מערכות אקולוגיות
- שיקום אזורים מופרים לפי צרכים מוגדרים ושִחזור חלקים של מערכות טבעיות ואנושיות לצורכי הדגמה או גיוון נופי
- המחשה והדגמה של מערכת יחסים בת־קיימא בין אדם לסובב
- הדגמת מסורות של התיישבות, חקלאות ואדריכלות, מתוך כבוד לכל אחת מהן, ולימוד השלכותיהן ומשמעותן לימינו
בהתאם לכך, נוסחו קווים מנחים לפעילות התחומים השונים ברמת הנדיב: ניהול גן הזיכרון ופארק הטבע, תחומי הקהל, החינוך והמחקר.
קווים אסטרטגיים לתחומי הפעילות (Strategic outlines)
ממשק Management and maintenance
ניהול וטיפוח המקום מתוך הכרתו והבנתו ומתוך שימוש מושכל בכלי ההתערבות – כדי לקיים ברמת הנדיב מערכת הרמונית ובת־קיימא.
גן הזיכרון Memorial Garden
טיפוח הגן לזכרו של הברון דה־רוטשילד, לרווחת הציבור ולהנאתו.
הקפדה על איזון עדין בין פיתוח, שיפור וחידוש ובין שימור הקווים המנחים והתכנון המקורי של הגן, על פי הצרכים העכשוויים ותרבות הביקור הנהוגה במקום.
פארק הטבע Nature Park
ניהול מבוסס מחקר וידע, החותר לאיזון ולפתרון של צרכים אנושיים ואקולוגיים, מתוך העדפה של משאבים מתחדשים על פני מקורות מתכלים ושילוב ראוי של נכסי תרבות במרחב הטבעי. תיעוד פעולות הממשק לבחינת השפעתו על המערכות הטבעיות ועדכון הפעולות על פי התוצאות. הפצת הידע המצטבר לקהלים מקצועיים.
קהל Visitors and Interpretation
עידוד קהלים רחבים ומגוונים לבוא בשעריה של רמת הנדיב – באווירה של הנאה, שלווה ורוגע. העשרת חווייתו של המבקר, חשיפתו לידע הנרכש במקום והגברת
מודעותו לחשיבותם של השטחים הפתוחים. קידום מעורבותה של הקהילה הקרובה בפעילות הפנאי והבילוי.
חינוך Education Programs for Schools
טיפוח למידה של יחסי גומלין בין אדם לסביבה ברמת הנדיב, כדי ליצור “אהבת טבע מושכלת”. תהליכי ההוראה-למידה יאופיינו בפעילויות בכיתה, ברשת האינטרנט ובשדה, ויתאימו לתכנית הלימודים ולמשתמשים במערכת החינוך הפורמלי ברמה הארצית. פיתוח תכניות הלימודים ברמת הנדיב ויישומן יתמקדו בתכנים רלוונטיים למקום וישמשו דגם והשראה לקהילה החינוכית בארץ ובעולם.
מחקר Scientific Research
יצירת היכרות מעמיקה עם המערכות הטבעיות ועם יחסי אדם וסובב והטמעתה בתהליכי קבלת ההחלטות הנוגעות לממשק בפארק. קיום מחקרים ממוקדי אתר (site-specific) וזמן בצד מחקר וניטור ארוכי טווח (LTER). בנייה של מסד ידע שיפרה תחומים משיקים ברמת הנדיב ויתרום להעשרת ציבור המתעניינים והקהילה המדעית בארץ ומחוצה לה.
יש לך שאלה? נשמח לעזור
אולי יעניין אותך גם...
קיימות
אדם. קהילה. סביבה.
פעילות ענפה מתקיימת ברמת הנדיב סביב האדם וחיבורו לטבע ולסביבה.
הדבר בא לידי ביטוי, בין השאר, בגינון, בחינוך לקיימות של הדור הצעירו ואירועים המתחשבים בסביבה ותורמים לרווחה ובריאות הקהל.
לגלות את המקום
גן הריחות
גן זה, הצעיר בגנים (הוקם ב-1985), תוכנן במיוחד למען כבדי הראייה. הגברת דורותי דה רוטשילד חיפשה דרך לאפשר גם למי שאינם רואים ליהנות מהפריחה ויזמה הקמת גן המזמין את כל החושים להשתתף בחוויה שבגנים.
איפה אוכלים
לאכול כאן
להשלמת חוויית הביקור ברמת הנדיב אתם מוזמנים ליהנות במטעים, בית קפה-מסעדה המציע שילוב מיוחד של תפריט חלבי כשר, מתחם פיקניק מוצל, או קיוסק.